středa 23. října 2019

Zářijové emise - Ochrana přírody, Svět v oblacích, Boj s časem

Jak jsem již zmiňoval v jednom z předchozích článků, dne 4. září vyšlo několik známkových emisí. Jednou z nich je emise Ochrana přírody, která nás naposledy zavedla do našich zoologických zahrad. Z iniciativy Martina Hlavatého vznikla sada maxikaret k této emisi, opatřených denními razítky z pošt v místech, kde se zoologické zahrady nachází. Výjimku však tvoří maxikarta s takinem zlatým, opatřená denním razítkem pošty Praze, kde Martin vztáhl analogii spíše k místu vydání poštovních známek. Lépe by však celou sérii maxikaret doplnilo razítko z Liberce.








Další emise představuje dopravní letadlo ELEKTRA 10A, které zakoupil Jan Antonín Baťa a obletěl s ním celý svět. Jeho Electra létala od roku 1937 pod registrací OK-CTB. Později jej Baťova firma prodala kanadskému vojenskému letectvu.



Po válce změnil letoun několikrát majitele, až ho zakoupil lékař z Texasu. Po mnohaleté komunikaci se podařilo Baťovu Electru získat majitelům letiště Točná. Po zakoupení letounu zahájili jeho rozsáhlou generální opravu. V roce 2015 Electra s majitelem a dalšími piloty přeletěla na starý kontinent. V současné době je tento historický stroj součástí Leteckého Muzea Točná.


Poslední emise symbolicky znázorňuje boj s časem. V horní části známky je zachycen  bojující jezdec na koni. V dolní části a na pozadí známky jsou znázorněny symboly spojené s časem (kyvadlo a hodinový ciferník).


Za ukázky díky Martinu Hlavatému.
PK

zdroj: cpost.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...