čtvrtek 24. října 2019

Další příležitostná razítka na pamětních pohlednicích

Ke 150. výročí dopisnice v Čechách vytvořil Martin Hlavatý pamětní pohlednici se známkou z emise EUROPA na téma psaní dopisů z roku 2008. Pohlednice je pěkná, škoda jen, že  nenašla lepší uplatnění v době, kdy byla známka vydaná.


Další ze sběratelských počinů je od Zbyška Veselého, který se vydal za příležitostným poštovním razítkem do Brna. A byla to správná volba. Hezké příležitostné razítko, zachycující historicky první Památný den Sokolstva jako Významný den České republiky, dotváří dobové pohlednice se sokolským tématem. 


Památný den Sokolstva připadá na datum 8. října jako připomínka událostí roku 1941 - tohoto roku zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich rozpustil Českou obec Sokolskou a její majetek byl úředně zabaven. V noci ze 7. na 8. října 1941 při "sokolské akci" gestapo zatklo všechny sokolské představitele z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů. Téměř 93% vedoucích sokolských pracovníků se již na svá místa po skončení války nevrátilo. Během okupace bylo v koncentračních táborech popraveno a umučeno 3387 sokolů a 8223 se vrátilo s podlomeným zdravím. zdroj: wikipedia.org

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...