středa 23. října 2019

Křest aršíku Ochrana přírody - zoologické zahrady IV.

U příležitosti vydání příležitostného poštovního aršíku Ochrana přírody - zoologické zahrady IV. se dne 20. září konal křest aršíku v malém sále budovy Lidových sadů v Liberci.



Poslední z aršíků na téma zoologických zahrad představuje na známkách čtyři zoologické zahrady a jejich zvířenu. Nejstarší zoologickou zahradou v České republice je ZOO v Liberci, jehož nejznámějším zvířetem je bezesporu bílý tygr. Testy DNA však prokázaly, že nejde o přírodní formu tygra, ale o křížence s tygrem sibiřským, uměle odchovaným v zajetí, proto se stal motivem známky vzácný takin zlatý, původem z Himalájí.



Další ZOO, Hluboká nad Vltavou, byla dříve zaměřená především na naší faunu. V průběhu let se výběr chovaných druhů rozšířil i na euroasijský region. Erbovním zvířetem zůstává vydra říční, která je motivem poštovní známky spolu s párem kolpíků bílých.


Zbylé dvě zahrady mají neobvyklé zaměření. V zooparku Vyškov je chov zaměřen na chov exotických domácích zvířat a Krokodýlí ZOO Protivín chová především krokodýli a okrajově další exotické ještěry a hady. Na známce pro ZOO Vyškov je ovce cápová, motivem známky Krokodýlí ZOO je nejohroženější druh krokodýla na světě - krokodýl filipínský.




Vraťme se ale krátce ke křtu a příležitostné poštovní přepážce, zřízené budově Lidových sadů. Zde měli návštěvníci možnost zakoupit filatelistické materiály k emisi Ochrana přírody a opatřit je příležitostným razítkem ke křtu, či si sami ze známek a pohlednic vytvořit další varianty maxikaret. Čisté pohlednice si sběratelé museli zajistit v dostatečném předstihu, protože se na akci neprodávaly. Na následujících obrázcích můžete tedy vidět, jak dopadla kombinace s příležitostným razítkem.


Protože se fantazii meze nekladou, napadlo kolegu Zbyška Veselého vytvořit analogii ke známkám zobrazujícím lva (z uplynulých emisí), který je shodně námětem příležitostného poštovního razítka.



Za ukázky díky Zbyškovi Veselému.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...