středa 23. října 2019

Krátké ohlédnutí za příležitostnými razítky

V průběhu letošního roku měli maximafilatelisté několik možností využít vydávaná příležitostná poštovní razítka pro tvorbu maxikaret či pamětních pohlednic. Některá razítka vydají na samostatný článek, ta zbylá krátce odprezentuji v tomto článku.
V květnu bylo u příležitosti 100 let turistiky v Žamberku používáno příležitostné razítko, a tak logicky padla myšlenka na to udělat pamětní pohlednici s turistou. Turistických maxikaret a pamětních pohlednic spjatých s touto tématikou bylo za ta léta vytvořeno bezpočet, tak proč k nim nevytvořit další, zvláště, když obraz v poštovním razítku hezky ladí s používaným kašetem.


Další pěknou akcí bylo používání příležitostného poštovního razítka k 54. Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. A tak trojlístek dříve vydaných poštovních známek s náměty filmových plakátů posloužil ke tvorbě pamětních pohlednic, dokumentujících tuto událost.


Zvlášť dobře se vyjímá pohlednice k legendárnímu filmovému plakátu Něžná, výtvarnice Olgy Poláčkové Vyleťalové, jehož námět se také objevil na příležitostném poštovním razítku.



21. července uplynulo 50 let od přistání prvního člověka, Neila Armstronga, na Měsíci, a tak i maximafilatelisté využili tuto příležitost, aby zachytili "zanechanou stopu na Měsíci" na maxikartě se známkou s astronomickým námětem.


Posledním počinem je maxikarta k 94. kongresu ALAI. V motivu razítka je znázorněna silueta Hradčan, která posloužila ke tvorbě maxikarty se známkami Pražského hradu, vydanými v květnu.



Pamětních maxikaret byl v první polovině roku vytvořen bezpočet. Vybral jsem proto jen některé. Tyto pocházejí ze sbírky Zbyška Veselého, jemuž patří díky za zaslané ukázky.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...