pátek 5. března 2021

Denní poštovní razítka s obrazovou částí

Na žádost našich sběratelů uveřejňuji krátký článek k připomenutí používání denních razítek, v jejichž dolní nebo horní části okruží je motiv s vazbou k danému místu - typicky znak města, architektonická památka, atd. Článek určitě poslouží zejména začínajícím sběratelům, nám pokročilým alespoň rozšíří obzory či pomůže připomenout některá razítka, která tak často nevyužíváme.


Osobnosti: Jože Plečnik
denní razítko pošty Praha 33 s motivem kostela Nejsvětějšího Srdce Páně

Jedná se o tzv. denní razítka s obrazovou částí, která se na daném místě - poště, poštovně používají do odvolání. Doba jejich používání je tak delší, než u příležitostných razítek, a to v řádu let. Proto je dobré mít informace a využít je tehdy, kdy to přijde vhod, protože maxikarty opatřené těmito razítky vypadají lépe, než ty s běžnými denními razítky. Pro představu článek doprovází pár ukázek, co se v průběhu let podařilo s některými razítky zrealizovat.


Dětem: O loupežníku Rumcajsovi
denní razítko pošty Jičín se znakem města (razítko už se nepoužívá)

Pozitivní zprávou je, že existuje databáze těchto razítek, proto zatím neuvažuji, že bych na blog vytvořil jejich soupis.


Krásy naší vlasti: Vyšší Brod, denní razítko pošty Vyšší Brod s námětem kláštera
200 let Slezského zemského muzea, denní razítko pošty Opava se znakem města

Na stránkách KF 00-15 (https://www.kf0015.cz/) se, v podsekci Příležitostná razítka (https://special.kf0015.cz/prilezitostna-razitka/), dostanete k této databázi. Přímo k denním razítkům se dostanete přes záložku Přehled štítků, kde v přehledu vyberete Denní razítko s obrazovou částí (https://special.kf0015.cz/goods_tag/denni-razitko-s-obrazovou-casti/). Na pravé straně pak uvidíte seznam razítek, jejich vyobrazení a podrobné informace o používání. Záměrně volím popisnou cestu, protože se může stát, že odkazy mohou po čase přestat fungovat. Odkaz na denní razítka bude také k dispozici v pravém postranním panelu na blogu v sekci Filatelistické odkazy a vytvořím i dotaz v záložce Časté otázky.


Osobnosti: Louis Chiron
denní razítko pošty Brno 1 POSTMERKUR s vyobrazením hlavy Merkura

Vzhledem ke skutečnosti, že již u řady razítek bylo ukončeno jejich používání, doporučuji předem ověřit přímo u pošty, kde se razítko používá, jeho dostupnost. Seznam denních razítek nemusí být v tomto smyslu aktuální.


Cestovatelé: Alois Musil
denní razítko pošty Vyškov 1 s motivem města a znakem

V seznamu najdete kromě denních poštovních razítek, i některá razítka poštoven (Portáš, Rožnov pod Radhoštěm, Sněžka, atd...) Tato razítka poštoven jsou zpravidla k dispozici v soukromých zařízeních, v obecních úřadech, v infocentrech nikoliv na poště (např. Portáš = horský hotel Portáš, Rožnov p.R.= Dřevěné městečko ve skanzenu v Rožnově p.R., Sněžka = poštovna na vrcholu Sněžky, atd...).


Chráněná fauna a flora Krkonoš
razítko poštovny na Sněžce

socha Radegasta, razítko poštovny v Dřevěném městečku, Rožnov pod Radhoštěm 
Josef Lada: Děti v zimě, poštovna Hrusice

Databázi považuji za výbornou pomůcku pro všechny sběratele a jsem rád, že existuje a mohu vám ji bez většího úsilí zprostředkovat.


Tradice české zn. tvorby
denní razítko pošty Praha 06 Masarykovo nádraží s vyobrazenou mašinkou

Těším se na vaši zpětnou vazbu, ať už na poli tvorby maxikaret, či aktualizace údajů k používání těchto razítek. Tak hodně štěstí a pěkné úlovky.

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...