pondělí 29. března 2021

Bohatá středeční známková emise a náhodné setkání

V rámci středeční emise vyšlo pět příležitostných poštovních známek - Negrelliho viadukt, Umělecká díla na známkách - Bohumil Zemánek, Tančící dům a soutisk dvou známek, vydaných k připomenutí prvního derby pražských S, od kterého letos uplyne 125 let.

ze sbírky Petra Filipa

U příležitosti 125. výročí od 1. derby Sparta - Slavia používala pražská hlavní pošta strojové razítko s kašetem dresů obou fotbalových klubů.

použití strojového razítka
na pamětní pohlednici se známkou Osobnosti: Josef Bican
ze sbírky Radany Sedláčkové

Na poště v Jindřišské jsem potkal kolegy Martina Hlavatého a Zbyška Veselého. Po chvíli dorazili i další sběratelé maxikaret - Petr Filip, Radana Sedláčková a Lenka Šebková, a tak došlo i na osobní seznámení. Potkat se naráz s tolika sběrateli mě potěšilo. Je vidět, že je o sbírání a tvoření CM zájem, a to je dobře. Vraťme se ale zpět ke středeční emisi, a k tomu, co se všechno podařilo vytvořit...

V emisi Technické památky vyšla známka s námětem Negrelliho viaduktu s dobovým vlakem.

ze sbírky Martina Hlavatého

Negrelliho viadukt spojuje Masarykovo nádraží v Praze přes ostrov Štvanici s Bubny. Začátek viaduktu leží v části Nového Města spadající do Prahy 8. Nad autobusovým nádražím Florenc tvoří hranici mezi Novým Městem a Karlínem, pak pokračuje územím Karlína přes vltavský ostrov Štvanice do bubenské části Holešovic.

ze sbírky Petra Filipa

Variantou k maxikartám s razítky pošty Praha 1 je maxikarta s razítkem Prahy 06 - Masarykovo nádraží s motivem dobové mašinky.

ze sbírky Zbyška Veselého

Další emise představuje dílo českého sochaře a restaurátora Bohumila Zemánka - sochu Bohouš z roku 1979. Dílo je ve sbírce Oblastní galerie v Liberci.


Své ukázky mi zaslali Martin Hlavatý a Radana Sedláčková. 

K emisi První derby Sparta - Slavia, vyšel soutisk známek, symbolizující fotbalový míč, který je na každé známce ze soutisku vyobrazen jen z poloviny. Míč je na každé straně zabarven do tradičních barev klubu. Uvnitř míče jsou symbolicky zobrazeny ruce fanoušků.

použití strojového razítka ke 125. výročí derby slavných pražských S
ze sbírky Radany Sedláčkové

Středeční emisi uzavírá příležitostná poštovní známka s námětem Tančícího domu.

ze sbírky Martina Hlavatého

ze sbírky Petra Filipa


ze sbírky Radany Sedláčkové

Všem sběratelům díky za zaslané ukázky.

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...