pondělí 23. ledna 2017

První letošní emise na maxikartách - pokračování

Doslova záplava maxikaret k českým korunovačním klenotům mne čekala po otevření mailové pošty, proto jim věnuji samostatný článek. Tato emise bude jistě velmi oblíbená, protože se v ní prolíná řada skutečností, které k popularitě přímo vybízí. Za výtvarným návrhem stojí manželé Knotkovi, emise připomíná české historické artefakty dostupné veřejnosti jen při zvláštních příležitostech a v neposlední řadě, je to první emise připomínající nadcházející světovou poštovní výstavu Praga 2018.


řekněte, kdo by tuto maxikartu nechtěl mít ve sbírce...
brilantní práce Martina Hlavatého

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.


pěknou maxikartu mi zaslal i Tomáš Doležal

Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, dále kožená pouzdra na korunu, žezlo a jablko, podušku pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štolou, pásem a tzv. manipulem.


i Josef Fronc vytvořil maxikartu ke korunovačním klenotům,
razítkoval na hlavní poště v Praze, hradní poštu má v plánu také navštívit

Svatováclavskou korunu nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. ke své korunovaci českým králem, což ji dělá čtvrtou nejstarší v Evropě.





ze sbírky Martin Hlavatého

Korunovační klenoty jsou od roku 1962 národní kulturní památkou. Uloženy jsou v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze.
Na většině maxikaret jsou použita razítka pošty Praha-Hrad v den vydání poštovní známky. Všem kolegům díky za pěkné ukázky.
PK

zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...