čtvrtek 12. ledna 2017

Maxikarty ČSR

Vážení čtenáři našeho blogu. Obracím se na vás s dotazem, zda lze níže vyobrazenou pohlednici zařadit mezi cartes maximum, či jen TCV, tedy suvenýr k příležitostnému razítku?


Problém spočívá v tom, že neznámý autor (i když jde o pohlednici Přerova, není zřejmě z dílny pana Pražáka, který své výtvory vždy řádně zezadu označil) vytvořil toto k příležitostnému razítku, vydanému v roce 1956 k výstavě poštovních známek, která se v Přerově konala. Jak je zřejmé, byla použita pohlednice se záběrem na přerovský zámek, pořízená před rokem 1956. Zámek má nedostavěnou střechu na vyhlídkové věži, také budova v popředí pohlednice již dnes neexistuje. Pro srovnání předkládám současný záběr na stejné místo.


Příležitostné razítko vyobrazuje text výstavy a je doplněné erbem města, Přerov v roce výstavy slavil také 700 let od svého vzniku. Problém vidím v tom, že autor nalepil na obrazovou část pohlednice známku Pofis č. 884 s námětem Mezinárodního závodu míru. V tomto roce se závod jel z Varšavy do Berlína a odtud do Prahy. Tedy zřejmě přes město Přerov neprojížděl. Tuto informaci potřebuji potvrdit nebo vyvrátit. Každopádně je na razítku letopočet 1956 tak, jako na známce.
Kdybych v tu dobu mohl rozhodovat o této pohlednici já, zřejmě bych volil vylepení známky Pofis 803 nebo 820 z předchozích let, které vyobrazují strojírenství, neboť v Přerově působil velký závod Přerovské strojírny.
Jak na tuto pohlednici nahlížíte vy? Své názory zasílejte na e-mail fronc@cbox.cz
Děkuji. 
Josef Fronc

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...