čtvrtek 10. září 2015

Maxikarty k aršíku Evropské sovy

Jistě již netrpělivě čekáte na to, jak dopadly maxikarty k aršíku Ochrana přírody, který vyobrazuje na 13 původních druhů sov, vyskytujících se v Evropě. A "první vlaštovky" značí, že si sběratelé opět dali záležet...

aršík Evropské sovy
opět brilantní práce výtvarníků manželů Knotkových a rytce Martina Srba

Většina sov jsou samostatně žijící noční živočichové (ačkoli existují i výjimky) s řadou adaptací, které jim umožňují lovit za tmy. Dříve byly řazeny mezi dravé ptáky s noční aktivitou. Později z nich badatelé na základě anatomické stavby těla vytvořili samostatný řád. V rámci řádu rozlišujeme dvě čeledi: početnější a druhově rozmanitější čeleď puštíkovití (Strigidae) a méně početnější čeleď sovovití (Tytonidae).
Na první známce aršíku je vyobrazen dospělý sýček obecný s mláďaty. Sýček je velký asi jako hrdlička, kdysi to býval běžný druh, dnes jeho stavy z blíže neobjasněných příčin klesají.



Na další známce je sýc rousný s mláďaty. Je to druh zdánlivě podobný, je však větší a na rozdíl od sýčka, který sedá v předkloněné poloze, sedá tento druh vždy kolmo vztyčený.


Dalšími dvěma druhy sov jsou, v horní části známky přilétající sovice sněžní – velký tundrový predátor, zastupující na dálném severu výry. Při nedostatku potravy, kterou tvoří převážně lumíci nebo králíci běláci, zalétá v zimě někdy k nám. V dolní části známky je sedící puštík obecný před hradní zříceninou. Je naší nejběžnější sovou.



Posledním zástupcem ze soví říše je výr velký. S velikostí 70 cm, váhou až 4,5 kg a rozpětím křídel téměř 2 metry, je největší evropskou sovou a zároveň největší sovou na světě.  Výr loví i dravce, např. káně, jestřába, zdivočelé kočky, lišky atd. Je doložený případ uloveného koloucha o hmotnosti 13 kg.


Ostatní druhy jsou vyobrazeny mimo známky na čtyřech kuponech a okrajích aršíku. Např. nejvzácnější evropská sova výreček malý, nebo naše nejmenší sova kulíšek nejmenší, dosahující sotva velikosti vrabce.
Následující maxikarty jsou ze sbírky Martina Hlavatého. Jeho maxikartu sýce rousného zde záměrně nezveřejňuji, protože je ze stejného zdroje. Můžete se ještě těšit na soubor maxikaret od Zbyška Veselého. Ten bude ale součástí samostatného příspěvku.





Maxikarty jsou opatřeny příležitostným razítkem s námětem sovy, používaným od 2. do 5.9.2015 na Hlavní poště v Praze. Autorem razítka je výtvarník Jaromír Knotek.

PK
zdroj: cpost.cz
wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...