pátek 15. listopadu 2013

Za Cyrilem a Metodějem na Slovensko I.

Prakticky ze dne na den jsme se spolu se Zbyškem rozhodli vyrazit na výlet do Bratislavy. Tedy přesně do POFISu, slovenské obdoby naší české Postfily. Cesta tam a zpět byla dlouhá a trvala bezmála celý den. Vstával jsem ve tři ráno, abych se vydal na cestu do Prahy, kde jsem měl "přestup" na vlak do Bratislavy, kam jsme dorazili v dopoledních hodinách.
Výhodou sídla POFISu je, že se nachází ve vzdálenosti asi třičtvrtě kilometru od hlavního nádraží. I tak jsme zde strávili skoro čtyři hodiny, než jsme se vydali na cestu zpět. Slovenský POFIS sídlí v Bratislavě na nám. Slobody 27. V budově oblečené do modrého kabátu s motivem vlajky Evropské unie a s připomínkou vydání první eurové poštovní známky, najdete mj. filatelistickou prodejnu s milou obsluhou. 



Prodejna nabízí slovenské poštovní známky, celiny, filatelistické produkty, knižní publikace spojené s filatelií, zabezpečuje novinkovou službu a zajišťuje výrobu a prodej personalizovaných známek. Na prodejně je také možno zhotovit dodatečné otisky příležitostných poštovních razítek.



Mimochodem, zajímá Vás, jak to na Slovensku s příležitostnými razítky vlastně chodí? Výroba příležitostného poštovního razítka zde zájemce stojí 52 euro, což je po současné intervenci ČNB v přepočtu 1400 Kč. Nutno podotknout, že se nejedná o standardní kovové razítko, na které jsme zvyklí z našich přepážek, ale o tvrdý polymerový štoček nalepený na dřevěné razítko.




Právě charakter materiálu  a jeho provedení výrazně snižuje cenu konečného produktu, který si pak může dovolit širší spektrum potenciálních zákazníků. Tento vzorec by mohl vést k jistému znehodnocení statusu příležitostného razítka, mne to ale při počtu a kvalitě dosud vydaných slovenských razítek nepřijde. Jediný aspekt je estetický. Zkrátka na kovové razítko se lépe dívá, tedy jestli vůbec budete mít někdy tu čest ho vidět déle než jen při samotném razítkování a tu a tam při některých výstavách. Jinak je zcela archivní, sbírkovou a soukromou záležitostí Poštovního muzea. Příležitostné razítko se na příležitostné přepážce, podobně jako u nás, používá po dobu dalších 10 dní ode dne, kdy bylo razítko v provozu. Poté putuje zpět do Pofisu, kde je uloženo po dobu jednoho roku.



Po tuto dobu mohou zájemci písemně nebo osobně žádat o zhotovení dodatečného otisku na své materiály, což je u nás jev bohužel nevídaný, protože Postfila zhotovuje dodatečné otisky razítek pouze na své speciální dopisnice s označením "Dodatečný otisk...". Po této "vstřícnosti" pošty léta volá spousta filatelistů. Není možné se nad ní alespoň zamyslet? Vždyť návštěva za účelem zhotovení dodatečného otisku razítka může přinést efekt v podobě zakoupení filatelistických produktů, které se v místě nabízejí. Razítko svojí rok dlouhou cestu končí v archívu tamního Poštovního muzea...
POKRAČOVÁNÍ

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...