úterý 19. března 2013

Ohlédnutí za přímou volbou a inaugurací prezidenta ČR

Ve dnech 11. a 12. ledna letošního roku se konalo první kolo 1. přímé volby prezidenta České republiky. O této události jsem již informoval ve starším příspěvku 1. přímá volba... Kromě již tradičního pohledu na Hradčany vznikly i další tři maxikarty se státními symboly České republiky. V sobotu 12. ledna jsme se tak spolu se Zbyškem Veselým vydali na Pražský hrad, kde se používalo příležitostné poštovní razítko k 1. přímé volbě prezidenta. 


V prvních dvou případech vznikly upomínkové analogické pohlednice se známkami Malý a Velký státní znak České republiky, vydanými  v roce 1993.

známka Pofis 1 Malý státní znak
příležitostné poštovní razítko 1. přímá volba prezidenta,

Praha 012 - Hrad, 12.1.2013

Malý státní znak tvoří červený štít, v němž je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou. Velký státní znak tvoří čtvrcený štít, v jehož prvním a čtvrtém červeném poli je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí (znak Čech). Ve druhém modrém poli je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí (znak Moravy). Ve třetím zlatém poli je černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a červenou zbrojí (znak Slezska). 

známka Pofis 10 Velký státní znak
příležitostné poštovní razítko 1. přímá volba prezidenta,
Praha 012 - Hrad, 12.1.2013

Další analogická pohlednice vznikla k poštovní známce Kde domov můj?,  vydané v roce 2009 ke 175. výročí od jejího uvedení. Známka vyobrazuje notovou osnovu s prvními takty této písně a symboly české státnosti - českého lva a lipovou ratolest. Tato maxikarta je v souladu s pravidly FIP pro maximafilatelii, protože splňuje limit čtyřletého období na vytvoření analogické pohlednice od vydání známky. 

carte maximum
známka Pofis 610 Kde domov můj?

příležitostné poštovní razítko 1. přímá volba prezidenta,
Praha 012 - Hrad, 12.1.2013

Píseň Kde domov můj? pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, poprvé uvedené v Praze dne 21. prosince 1834. Hudbu k ní složil František Škroup, prvním interpretem se stal Karel Strakatý. Píseň rychle zlidověla a později se její první sloka stala součástí československé hymny, od roku 1993 je českou státní hymnou.


Přímá volba prezidenta ČR probíhala ve dvou kolech. Druhé kolo proběhlo o dva týdny později ve dnech 25. a 26. ledna 2013. Z prvního kola postoupili dva kandidáti na prezidenta - Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Ve druhém kole zvítězil Miloš Zeman nad Karlem Schwarzenbergem. Dne 8. března 2013 složil prezidentský slib a stal se tak třetím českým prezidentem.

carte maximum
známka Pofis 631 Pražský hrad...
příležitostné poštovní razítko Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Praha 012 - Hrad, 8.3.2013

Slavnostní akt, při kterém Miloš Zeman přísahal na českou Ústavu, proběhl ve Vladislavském sále Pražského hradu za přítomnosti poslanců, senátorů, členů vlády, zahraničních diplomatů, zástupců církve a předchozího prezidenta.

carte maximum
známka Pofis 631 Pražský hrad...
příležitostné poštovní razítko Inaugurace prezidenta Miloše Zemana
Praha 012 - Hrad, 8.3.2013

V tento den používala hradní pošta příležitostné poštovní razítko k inauguraci prezidenta Miloše Zemana. Toho tentokrát využili kolegové Zbyšek Veselý, který vytvořil řadu dalších variant se známkou Pražský hrad (viz výše) a Josef Fronc. Se svojí upomínkovou variantou (viz níže) tak poodhalil záměr v budoucnu vytvořit maxikartu k vydání známky s jeho portrétem.

známka Pofis 1 Malý státní znak
příležitostné poštovní razítko Inaugurace prezidenta
Praha 012 - Hrad, 8.3.2013
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...