sobota 30. června 2018

Turisté slaví 130. výročí založení KČT

U příležitosti 130. výročí založení Klubu českých turistů se používalo v Praze příležitostné poštovní razítko, v jehož obrazu je logo KČT. Klub českých turistů je zájmové sdružení turistů, vzniklé v roce 1988 za Rakousko-Uherska a působící dodnes v České republice.


ze sbírky Petra Filipa

Byl založen 11. června 1988 v Praze, v malém sále Měšťanské besedy z iniciativy nadšenců v čele s Dr. Vilémem Kurzem st., Dr. Františkem Čížkem a architektem Vratislavem Pasovským. Za předsedu si ustavující sjezd nové turistické organizace zvolil známého cestovatele a veřejného činitele Vojtu Náprstka. Druhým klubovým předsedou byl zvolen v lednu 1889 Jaroslav Zdeněk, třetím předsedou bylo od roku 1890 arch. Vratislav Pasovský a zůstal jím po 25 let.


současný symbol je chráněn jako ochranná známka,
obsahuje graficky upravený text názvu klubu
v národních barvách a je používán od roku 1939
ze sbírky Petra Filipa

Četné pobočky klubu zakládaly chaty a stavěly rozhledny a od roku 1889 začaly tvořit také hustou síť turistických značek. V lednu roku 1889 vychází první číslo Časopisu turistů (časopis vychází dodnes pod názvem Turista).

ze sbírky Martina Hlavatého

Po převzetí moci v Československu komunisty v únoru 1948 byl KČT zrušen, rozpuštěn a jeho majetek byl znárodněn. Jeho členská základna byla začleněna do sjednocené tělovýchovy.


Zbyškův turista si ještě stihnul
vyšlápnout na Sněžku

Obnoven byl až po sametové revoluci roku 1989. Po roce 1990 klub usiloval o vrácení majetku, což se povedlo jen zčásti. Od roku 2014 je předsedou organizace Mgr. Vratislav Chvátal. V současnosti má KČT přes 30000 členů. (zdroj: wikipedia.org)
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...