pátek 24. října 2014

Kytice k 50. výstavce známkové tvorby

Dne 15. října byla vydána poštovní známka Bouquet s kupony pro přítisky s námětem kytice v trychtýři v láhvi vína.

maxikarta se známkou Bouquet a denním razítkem
pošty Praha 1 v den vydání
ze sbírky Martina Hlavatého

K jubilejní 50. výstavce známkové tvorby, která se konala ve stejný den na Hlavní poště, bylo připraveno příležitostné razítko se stylizovaným obličejem. 

maxikarta se známkou Bouquet a příležitostným razítkem
k 50. výstavce Známkové tvorby dne 15. 10. 2014
ze sbírky Zuzky Czechaczkové

1. výstavka známkové tvorby se uskutečnila 23. února 2011 a kromě výtvarných návrhů, rozkreseb a podkladů pro tisk poštovních známek, FDC a FDC razítek, představila také novinku - oficiální číslovaný Pamětní list České pošty.


První dva pamětní listy vyšly k emisi Lidová architektura

Zprávu o první výstavce a pamětních listech si můžete přečíst zde.
Veškeré výstavky pro návštěvníky organizuje kolektiv odboru známkové tvorby České pošty v jehož čele stojí ing. Břetislav Janík, ředitel a Marie Chábová, vedoucí prodejny známkové tvorby. Výstavy připravují ve spolupráci s Pražskou tiskárnou cenin a s tvůrci poštovních známek. 


zleva: Marie Chábová, Václav Zapadlík, ing. Břetislav Janík

Od roku 2011 až dosud bylo na výstavkách představeno bezmála na 150 vydaných poštovních známek a řada dalších filatelistických materiálů. Výstavek a autogramiád se pravidelně účastní mnoho známých tvůrců poštovních známek, z nichž například jmenujme manželé Knotkovi, Jana Kavana, Adolfa Absolona, Pavla Sivka, Marinu Richterovou, Karla Zemana, Zdeňka Zieglera, Pavla Hracha, Bedřicha Housu, Evu Haškovou, Marko Čermáka, Renátu Fučíkovou, Jana Ungráda, Václava Zapadlíka, Jiřího Slívu, Adolfa Borna, Miloše Ondráčka, Martina Srba, Jaroslava Tvrdoně, Václava Fajta, Bohumila Šneidera a další.


výtvarník Bedřich Housa
na výstavce "České poštovní známky výtvarníka Bedřicha Housy",
pořádané na Hlavní poště dne 12. dubna 2012 k 86. výročí jeho narození

Na některé výstavky zavítali i speciální hosté. Návštěvníci tak mohli osobně poznat naší nejlepší gymnastku Věru Čáslavskou, vnuka cestovatele A. V. Friče,  paraguayského indiána kmene Čamakoko, Rodolfa Ferreiru Friče nebo Karolinu Milerovou, vnučku výtvarníka Zdeňka Milera.


Věra Čáslavská

Za dobu pořádání výstavek proběhlo i několik speciálních výstavek, které například představily tvorbu výtvarníka Bedřicha Housy, tvorbu rytce příležitostných razítek Mildy Bláhy, nebo výstavní exponát České pošty.


z výstavky příležitostných razítek rytce Mildy Bláhy

Neméně zajímavá jistě byla i speciální výstavka materiálů PTC Praha. Zatím poslední speciální výstavka návštěvníkům představila, jak fungují komise, které schvalují emisní plán a řeší výtvarné návrhy poštovních známek.
Výstavky se tradičně těší velké oblibě návštěvníků, kteří se na akci sjíždějí ze všech koutů naší země. Někteří z nich se také mohou pochlubit účastí na všech padesáti výstavkách! Účastnící výstavek jsou nejen odměňováni množstvím cenných informací kolem vydání poštovních známek, ale mnohdy i věcnými dary a suvenýry spojenými s poštou. Od letošního roku navíc každý účastník výstavky obdrží zdarma ke každé emisi obálku se slepotiskem Známková tvorba - výstavka - den vydání. 
U příležitosti konání výstavek se také od 1. 3. 2011 používá denní poštovní razítko Známková tvorba, které navrhl rytec Martin Srb.




V prvním roce bylo uspořádáno 11 výstavek a představena novinka Pamětní list České pošty. V následujícím roce bylo uspořádáno 13 výstavek, představena novinka Vlastní známky v archové úpravě a do známkové tvorby vstoupil výtvarník a specialista na AutoArt, Václav Zapadlík. V roce 2013 bylo uspořádáno 15 výstavek, představen První grafický list České pošty - Závišův kříž a známkový sešitek Vlastní známky. V posledním roce se uskutečnilo již 11 výstavek, z nichž 15. října proběhla jubilejní 50. výstavka. V závěru roku se můžeme těšit na vydání kruhových Vlastních známek např. s domnělým portrétem Járy Cimrmana.
Výčet událostí kolem výstavek Známkové tvorby není konečný. Hovořit by se na toto téma dalo dlouhé hodiny. Každý účastník výstavky si v sobě odnáší to, co ho nejvíce zaujalo a potěšilo. Pro mne jsou to třeba informace k novým emisím, poznání tvůrců známek, ale i přátelská setkání s lidmi se stejným zájmem... 
Na závěr proto patří Břetislavu Janíkovi, Marii Chábové a všem, kteří se na výstavkách podílejí, velký dík a přání jen toho nejlepšího do dalších let.




Pavel Kancnýř

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...