čtvrtek 15. srpna 2013

Dostavníkem z Vyššího Brodu do Bad Leonfeldenu

Sobota 27. července byla nejen ve znamení vysokých teplot, ale i zážitků. Ten den se chystala slavnostní jízda poštovního dostavníku z Vyššího Brodu do Bad Leonfeldenu.



Jízda se konala v rámci Zemské česko - rakouské výstavy. Pro slavnostní jízdu byl vybrán poštovní žamberecký dostavník z druhé poloviny 19. století. Zápřež tvořili čtyři starokladrubští bělouši s kočím a postiliónem, který během akce několikrát zatroubil na poštovní trubku.



Již od ranních hodin se v prostorách Poštovního muzea tvořily fronty turistů, kteří si přijeli prohlédnout klášter, Závišův kříž nebo se podívat na slavnostní jízdu dostavníkem.




K akci byla v prostorách Poštovního muzea zřízena příležitostná poštovní přepážka, která používala příležitostné razítko s vyobrazeným dostavníkem a také nedávno vydané poštovní razítko s motivem vyšebrodského kláštera. Všimněte si, že námět razítka (klášter - klenba - rozeta) je shodný se známkou klášter Vyšší Brod. Je to zřejmě proto, že je autorem známky i razítka Jan Kavan. Vzniklo i několik maxikaret se známkami dostavníků a balíkového vozu.





V prodeji byla i příležitostná dopisnice, kterou ke slavnostní jízdě dostavníkem vydalo Poštovní muzeum. Kolem 11 hodiny vyvrcholila celá akce vyjetím poštovního dostavníku směrem k rakouskému městečku Bad Leonfelden.






Do Bad Leonfeldu jsme dorazili krátce po poledni. Na tamním náměstí byla zřízena filatelistická přepážka, která pro rychlejší odbavení používala dvě stejná příležitostná razítka a filatelistům i běžným návštěvníkům nabízela množství různorodého filatelistického materiálu od jednotlivých ročníků známek počínaje, až po zvláštní vydání v arších, aršících, atd.



V prodeji byly i suvenýry vydané k akci tamními obchodníky a vlastní poštovní známka s vazbou k celé akci.



Oslavy započaly slavnostním příjezdem rakouského dostavníku. Český dostavník dorazil po jedné hodině odpolední. Za přítomnosti guvernéra Dr. Josefa Pühringera, starosty města Alfreda Hartla, městské gardy, hudebního souboru a dalších kočárů byly zahájeny oslavy, které pokračovaly až do odpoledních hodin. 



Na památku na tuto akci vznikla i rakouská maxikarta s použitím známky Spěšná pošta z roku 2008.




Celý aršík ke společnému česko - rakouskému vydání zdobí doporučený dopis odeslaný ten den z příležitostné přepážky.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...