úterý 24. července 2012

Johann Gregor Mendel - 190. výročí narození

Letos v dubnu vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR příležitostnou poštovní známku ke 190. výročí narození biologa a objevitele genetiky Johanna Gregora Mendela.




O vydání známky a minivýstavce výtvarných návrhů jsem již informoval. U této příležitosti vznikla v Praze v den vydání dokumentační analogická pohlednice (carte maximum) s razítkem Známkové tvorby pošty Praha 1 (viz odkaz zde). Další dvě varianty vytvořil kolega Zbyšek Veselý. První varianta vznikla v den vydání známky na poště v Brně, Orlí. Pohlednici, kterou pro vytvoření maxikarty použil, vydalo Mendelovo muzeum v Brně a vyobrazuje portrét Mendela (olejomalba z roku 1884 od Aloise Zenkera).

analogická pohlednice (carte maximum)
známka: Pofis 716 Johann Gregor Mendel
denní razítko s hlavou Merkura, Brno 200, 4.4.2012
vytvořil: Zbyšek Veselý

V Brně Mendel působil řadu let až do své smrti. Již v roce 1843, ve svých 21 letech, byl přijat do augustiniánského kláštera sv. Tomáše na Starém Brně. Zde přijal řádové jméno Gregor. Po ukončení studia ve Vídni a návratu do Brna zahájil v roce 1856 své experimenty s křížením hrachu, které trvaly až do roku 1863. V roce 1866 formuloval základní zákony dědičnosti a byl zvolen za opata a preláta augustiniánského kláštera v Brně. O rok později byl zvolen vicepresidentem Přírodovědného spolku v Brně. V roce 1884 po vážné nemoci umírá a je pochován na brněnském ústředním hřbitově do hrobky augustiniánů.
Druhá varianta analogické pohlednice vznikla k oslavám 190. výročí Mendelova narození v rodné obci Hynčice (nyní je součástí obce Vražné), ležící poblíž Nového Jičína v Moravskoslezském kraji.


analogická pohlednice (carte maximum)
známka: Pofis 716 Johann Gregor Mendel
příležitostné poštovní razítko Johann Gregor Mendel...,
Vražné,  20.7.2012
vytvořil: Zbyšek Veselý

V pátek 20. července zde za přítomnosti významných představitelů vědecké obce a veřejného života proběhl slavnostní den. Od vedení brněnské univerzity převzal starosta obce, Ing. Vladimír Nippert, pamětní medaili s portrétem Johanna G. Mendela. (vyobrazení medaile a rodného domu J. G. Mendela na obrázku níže)


U příležitosti oslav byla v rodném domě zřízena příležitostná poštovní přepážka.

milá obsluha přítežitostné přepážky-pracovnice oderské pošty

Zde se celý den používalo příležitostné poštovní razítko Johann Gregor Mendel, 1822-2012, Hynčice, 190 let od narození, Vražné.

příležitostné poštovní razítko
J.G. Mendel, 1822-2012,
Hynčice, 190 let od narození, Vražné
20.7.2012
autor razítka: Jiří Dratva

Autorem razítka je malíř a grafik Jiří Dratva, jehož výstavu "Jiří Dratva - životní putování obrazem" zde můžete vidět až do 31.8.2012.

Jiří Dratva

Kromě příležitostného razítka bylo k dispozici i denní razítko pošty Vražné.




V prodeji byly pamětní listy České pošty (PLZ 20), FDC a další nefilatelistické zboží. Až do 27. července 2012 bude používat pošta Vražné na cenných nálepkách Apost přítisk "Vražné J.G. Mendel".

Zbyšek Veselý

Zbyšek Veselý myslel při tvorbě analogických pohlednic i na další sběratele, takže pokud máte zájem o některou z variant nebo třeba o obě, napište si o ně na e-mail zero_two@centrum.cz
Svojí verzi analogické pohlednice mi zaslal Josef Fronc. Páteční slavnosti se tentokrát nemohl osobně zúčastnit, proto spoléhal na obsluhu tamní pošty a poslal svoje maxikarty k orazítkování.


analogická pohlednice (carte maximum)
známka: Pofis 716 Johann Gregor Mendel
příležitostné poštovní razítko Johann Gregor Mendel...,
Vražné,  20.7.2012
vytvořil: Josef Fronc


PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...