středa 9. října 2013

Když se řekne nostalgie ...

... tak se mi také vybaví populární nostalgické jízdy vlaků vedených historickými lokomotivami. U jedné z nich jsem nedávno stál v Technickém muzeu. Naprosto mne ohromila svojí velikostí. Vedle té masy železa si připadáte jako ve snu. Ještě dlouho poté jsem si kladl otázku, jak působivé by bylo sledovat průjezd takového kolosu některým z nádraží ...
Neuplynul ani měsíc od návštěvy NTM a já sedím v jednom z historických vagonů, taženým historickou parní mašinkou s označením 310.072.


Tedy, v porovnání s velikostí lokomotivy z muzea, je jen její "chudou příbuznou", přesto ve mne zanechala velký dojem, umocněný přítomností blízkých osob a také pěkným doprovodným programem. A o čem vlastně hovořím? Uplynulý víkend proběhly v Turnově oslavy výročí 110 let místní dráhy Jičín - Turnov, 110 let parní lokomotivy 310.0134 a 20 let od založení Klubu přátel železnice Českého ráje. K této příležitosti se v sobotu konaly jízdy zvláštních parních vlaků po jubilující trati tažené parními lokomotivami 310.072 z Plzně a turnovskou 310.0134.

maxikarta z roku 2009 - 150 let trati Pardubice - Liberec

V neděli to byly jízdy v trati Mnichovo Hradiště - Turnov - Železný Brod.

maxikarta z roku 2009 - 150 let trati Pardubice - Liberec

V tento den také proběhlo na nádraží v Turnově slavnostní odhalení repliky původní tabulky "LITOVEL" na lokomotivě 310.0134 za účasti starosty města Litovel a ředitele pivovaru v Litovli.



K oslavám hrála živá hudba a připraveny byly i dvě výstavy. V nádražní budově to byla výstava ke 110. výročí železnice a 100. výročí lokomotivy v zastoupení dobové dokumentace, fotografií, pohlednic, zařízení k odbavování jízdenek, razítek, telegrafů a také výstavka věnovaná grafikám od výtvarníka  a příznivce železnice Jiřího Boudy nebo minivýstavka filatelistického materiálu, který se týkal železniční tématiky Turnova a okolí.




V nedalekém vagonu pak probíhala velmi působivá putovní výstava velkého množství různých železničních artefaktů, shromážděných dvojicí soukromých sběratelů - otce a syna. Po zhlédnutí výstav a zahájení programu jsme nasedli do vagonu taženého lokomotivou 310.072 a vydali se na cestu zpět směr Mnichovo Hradiště.

nádraží v Mnichově Hradišti

Po cestě z turnovského nádraží jsme míjeli budovu v níž sídlí pošta Turnov 2 a já jsem ještě zavzpomínal, jak jsme zde v roce 2009 stáli nekonečnou frontu na razítko, které se zde používalo u příležitosti 150. výročí železnice Pardubice - Liberec.

jedna z prvních carte maximum, kterou vydal Oftis
pro zájemce je dosud k dispozici v e shopu vydavatelství

Tenkrát také vzniklo množství hezkých analogických pohlednic s mašinkou, která nás dnes vezla domů.
PK

PS: v rámci oslav 110. výročí železnice Jičín - Turnov připravil činorodý KF 05-92 v Rovensku pod Troskami tiskové listy se známkami s kupony potištěnými malovanou historickou mašinkou. Více infomací na odkazu: http://www.rovensko.cz/filatelie/ 

na odkazech níže si můžete přečíst reportáž nebo zhlédnout foto a video z akce:
Klub přátel železnice Českého ráje, http://www.3100134.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...