pondělí 26. března 2012

F.A. Elstner- cestovatel, skaut, novinář a spisovatel

Letos si 11. dubna připomeneme další neméně důležité výročí, a to 110. výročí narození F. A. Elstnera. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR vydalo 14.9.2011 poštovní známku František Alexander Elstner (1902-1974).


Když jsem v loňském roce procházel tematické exponáty na EXPONETu, narazil jsem v exponátu pana Ivana Vápenky "Pohledy do historie skautského hnutí v Česko - Slovensku 1918-2003" na strojové razítko ke 100. výročí narození F.A. Elstnera (11.4.2002). Oslovil jsem proto pana Vápenku a požádal ho, aby připravil strojové razítko i ke 110. výročí.

ilustrativní obrázek: SR 100.výročí narození F.A.Elstnera
zdroj: exponát pana Ivana Vápenky,  EXPONET

11.dubna 2012 tak díky němu bude strojové razítko v používání na poště Praha 1. Pan Ivan Vápenka myslel opět i na sběratele analogických pohlednic. Ty budou v omezeném počtu u něho k dispozici za potěšující cenu 50 Kč + poštovné. Napsat si mu můžete na ivanvap@volny.cz. Rozhodně bych s koupí neváhal, protože za slušnou cenu dostanete pěknou analogickou pohlednici s kvalitně provedeným otiskem strojového razítka. Toho na poště jen tak nedocílíte a vše v dokonalé shodě (známka+pohlednice+razítko). Je to tak další položka, která může obohatit sbírky nás všech. Navíc se strojovým razítkem, které, byť znehodnocuje známku obyčejným pošt. razítkem s domicilem, nese s sebou i artefakt v podobě samotného příležitostného štočku. A to je víc než jenom denní razítko, které je z valné většiny zastoupeno v našich sbírkách.


ilustrativní obrázek: CDV F.A.Elstner-100.výročí 11.4.2002
zdroj: exponát pana Ivana Vápenky,  EXPONET 

Kontakt na něho platí i pro zájemce, kteří zároveň sbírají anebo mají zájem o jeho CDV s tematickým přítiskem a stroj.razítkem.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...