čtvrtek 14. března 2019

Století Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda na maxikartách

Krásný aršík s námětem cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, na pozadí s vyznačením trasy jejich výprav v podobě české trikolory, vydala 14. února Česká pošta. Tento den oslavil 100. výročí narození jeden z cestovatelů, pan Miroslav Zikmund.



Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund se seznámili na škole. Když v roce 1947 mladí absolventi ekonomie vyrazili do Afriky s cílem objet svět, loučil se s nimi před autoklubem v Opletalově ulici jen hlouček jejich kamarádů a přátel.


ze sbírky Martina Hlavatého

O tři a půl roku později byli při návratu již slavnými cestovateli. Jejich cesta vedla nejprve do Afriky, kterou zdolali od severu až na jih. Překonali s automobilem Tatra 87 celou Núbijskou poušť, vystoupali na Kilimandžáro, z Kapského města poté přepluli do Argentiny a vydali se na pouť po Jižní a Střední Americe.


ze sbírky Josefa Fronce

Celkem za tři a půl roku projeli Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund 44 zemí a urazili přitom 111 000 kilometrů. Celou svoji dlouhou cestu průběžně zprostředkovávali posluchačům v rozhlasových reportážích a posléze ji zachytili i v knihách. Jejich druhá výprava v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie.

ze sbírky Martina Hlavatého

Svůj studentský sen si podruhé vyjeli splnit 22. dubna 1959, když s dvoučlenným doprovodným týmem a se dvěma vozy značky Tatra 805 odstartovali opět od budovy Autoklubu z pražské Opletalovy ulice. Na pět a půl let trvající výpravě procestovali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund tři desítky zemí.
(zdroj: Česká pošta - www.cpost.cz)

ze sbírky Petra Filipa

Příležitostná poštovní razítka s portréty obou cestovatelů, používala pošta Zlín v den vydání příležitostného aršíku. Na své si tak konečně přišli sběratelé maxikaret, kterým ale dalo trochu práce vhodně umístit velké poštovní známky do plochy pohlednice.
Všem kolegům děkuji za zaslané ukázky.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...