středa 7. listopadu 2018

Maxikarty k emisi Boj o českou státnost - 1918 a k 200. výročí Národního muzea v Praze

Poslední z řady aršíků, věnovaných válečným létům 1914 - 1918, zachycuje rok 1918. Aršík připomíná abdikaci císaře Karla I. Habsburského, vznik samostatného Československa, konec světové války, vznik prvních československých známek, počátky měnové odluky od měny rakousko-uherské a dále připomíná řadu důležitých osobností doby.


Na horní známce aršíku je zobrazen pomník sv. Václava, na spodní známce je portrét T. G. Masaryka.




Další emisí z 10. října je příležitostná poštovní známka ke 200. výročí založení Národního muzea v Praze.
Národní muzeum je nejvýznamnější českou muzejní institucí. Bylo založeno v roce 1818 a je zaměřeno na více vědních a sbírkových oborů, jak přírodovědných (mineralogie, zoologie), tak historických (archeologie, numismatika atd.) a uměleckých. Své sbírky spravuje a vystavuje v řadě budov v Praze i jinde v Česku.


Národní muzeum sídlí v monumentální novorenesanční historické hlavní budově v horní části Václavského náměstí v Praze na Novém Městě. Od roku 2011 byla tato stavba uzavřena, neboť probíhala celková rekonstrukce budovy. Zčásti byla budova opětovně otevřena 28. října 2018 ke 100. výročí vzniku Československa. K úplnému obnovení jejího provozu má dojít v únoru 2019. Část expozic je také umístěna v sousední Nové budově. (zdroj: wikipedia.org)


Na maxikarty bylo použito denní razíko pošty Praha 1 v den vydání poštovních známek. Za ukázky maxikaret díky Martinu Hlavatému.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...