středa 7. listopadu 2018

Jen tak, pro radost...

...jsem se vrátil k rok starému známkovému tématu veřejného plynového osvětlení v Praze, a u příležitosti návštěvy hradní pošty, vytvořil tuhle pěknou maxikartu s hradním poštovním razítkem.



Předlohou poštovní známky je kandelábr, který stojí mezi Hradčanským a Loretánským náměstím.
Při troše snahy by se zde dal najít pohled se shodným motivem. Mně se ale líbila myšlenka pojmout to volně, a jen tak, pro radost...
P.
-------------
Na Hradčanském náměstí stojí osmiramenný litinový kandelábr pouličního plynového osvětlení, jeden z šestnácti, které byly v 60. letech 19. století v Praze instalovány a jeden ze dvou, které se zachovaly. Umělecky nejhodnotnější osmiramenné kandelábry podle návrhu architekta A.Lisbauera vytvořil sochař E. Veselý a odlily je v letech 1867-68 Komárovské železárny. Čtyři ženské postavy stojí na žulovém podstavci, nad nimi je osm novobarokních ramen se svítilnami, nejvýše se tyčí novorenesanční sloup s alegorickou postavou Prahy. kandelábr sloužil až do roku 1985, kdy bylo plynové osvětlení na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici jako poslední v Praze zrušeno. V roce 2005 byl kandelábr opraven a byla instalována moderní technologie plynového osvětlení... (zdroj: www.kralovskacesta.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...