středa 27. června 2018

Maxikarty k emisi Vlastní známky města Radnice

V závěru roku 2017 byly vydány Vlastní známky města Radnice ve výtvarném návrhu Milana Bauera. Známky vyšly v sešitkové úpravě o osmi známkách na výšku.


Námětem první známky je socha sv. Jana Nepomuckého v pozadí s kostelem sv. Václava.


Námětem druhé poštovní známky je osobnost A. J. Puchmajera, českého vlastence, spisovatele a básníka, který se spolu s hrabětem Kašparem ze Šternberka zasloužil o pozvednutí městečka Radnice na významné kulturní centrum, v němž byl mj. v září 1818 slavnostně založen první čtenářský spolek v Čechách. 


Město Radnice se nachází v okrese Rokycany v Plzeňském kraji. Leží v nadmořské výšce 382 metrů v Plaské pahorkatině. Žije v něm přibližně 1 800 obyvatel.
Poblíž města se rozkládá také celosvětově významná paleontologická lokalita Ovčín u Radnic v podobě opuštěného černouhelného lomu, s rozsáhlým nalezištěm velkého množství fosílií převážně rostlin.


Na náměstí stojí kostel svatého Václava a na kopečku nad městem kaple Panny Marie, ke které vede křížová cesta. V roce 2014 byla dokončena její celková oprava. Začíná u sousoší Piety a končí u kaple na Kalvarii. (zdroj: wikipedia.org)
Za ukázky děkuji Martinu Hlavatému.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...