středa 21. března 2018

40 let od letu prvního československého kosmonauta do vesmíru

U příležitosti 40. výročí letu prvního československého kosmonauta do vesmíru se v uplynulých dnech používalo na poště v Brně příležitostné poštovní razítko s vyobrazenou vesmírnou lodí typu Sojuz.
Za uplynulých dvacet pět let emisní činnosti České pošty nevyšla poštovní známka s tématem kosmos, proto si naši sběratelé poradili jinak. Martin Hlavatý i Zbyšek Veselý sáhli po známce z loňské emise připomínající 100. výročí České astronomické společnosti. Známka s námětem noční oblohy a hvězdárny se tematicky hodí k příležitostnému razítku. Stejně tak i zvolená pohlednice zeměkoule a noční oblohy.  



Zbyšek sáhl po klasice a vybral pohlednici zobrazující pražskou hvězdárnu na Petříně, která je i námětem poštovní známky. Na světlém pozadí navíc razítko krásně vyniká.


Jak jsem již zmiňoval výše, za uplynulých 25 let nevyšla poštovní známka s tématem kosmos, proto také sáhl Martin hlouběji do historie a vytvořil pamětní pohlednici s československou známkou Interkosmos z roku 1987, kde je zachycen Alexej Gubarev a Vladimír Remek.


Vladimír Remek byl první člověk ve vesmíru z jiného státu než ze Sovětského svazu či USA. Jednalo se o první misi programu Interkosmos a úspěch československé kosmonautiky. Byl to 63. let kosmické lodě s posádkou z naší planety.
Sojuz 28 byla sovětská kosmická loď typu Sojuz. Na oběžnou dráhu Země ji 2. března 1978 vynesla raketa Sojuz-U. Na palubě lodi byla dvoučlenná posádka – sovětský kosmonaut a velitel lodi Alexej Gubarev a československý kosmonaut-výzkumník Vladimír Remek. Jednalo se o čtvrtý let ke stanici Saljut 6. Den po startu se Sojuz 28 spojil se stanicí. Během týdenního pobytu návštěvníci pomáhali základní posádce – Juriji Romaněnkovi a Georgiji Grečkovi – v jejich vědeckém programu, provedli řadu televizních reportáží a také experimenty připravené československými odborníky z ČSAV. (zdroj: wikipedia.org)
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...