pondělí 25. září 2017

Maxikarta Tři králové - št. kapitán Václav Morávek

V pondělí 11. září se uskutečnil čtrnáctý pietní akt před pamětní deskou Václava Morávka, umístěnou na budově Obchodní akademie v Kolíně. Pietním aktem si také připomínáme 113. výročí narození a 75. výročí úmrtí štábního kapitána Václava Morávka, brigádního generála in memoriam.

významný pietní akt je zdokumentován maxikartou, která je opatřena příležitostným poštovním razítkem používaným na poště Kolín 1 v den konání pamětní akce

Václav Morávek, známý jako Pobožný pistolník (8. srpna 1904, Kolín – 21. března 1942, Praha) byl v meziválečném období důstojník československé armády a za druhé světové války hrdina českého protinacistického odboje, člen legendární skupiny přezdívané gestapem Tři králové. Používal krycí jména León, Mladý, Vojta, Ota a Procházka.
Byl nejmladším členem odbojové trojice Mašín, Balabán, Morávek, která působila na území Protektorátu v letech 1939–1942. Skupina shromažďovala zpravodajsky cenné informace, které následně posílala do Londýna, byla v kontaktu se špiónem Paulem Thümmelem (A-54), kolportovala ilegální tiskoviny a prováděla menší záškodnickou činnost. Morávek, jenž vynikal odvahou a proslul neuvěřitelnými útěky, vydržel na svobodě ze slavného trojlístku nejdéle. Padl 21. března 1942 při přestřelce s příslušníky pražské řídicí úřadovny gestapa (Geheime Staatspolizeileistelle Prag) v dnešním Morávkově parku (u zástávky Prašný most). Krátce po válce byl in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka a roku 2005 na brigádního generála.
PK
zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...