sobota 16. září 2017

CM 170 let veřejného plynového osvětlení ulic

Námětem známkové emise, vydané 6. září, jsou historické plynové lampy. Autorem výtvarného návrhu poštovní známky je Pavel Sivko. Maxikarty jsou ze sbírky Martina Hlavatého.



Veřejné osvětlení v ulicích Prahy se poprvé objevilo v roce 1623, kdy byla pražským měšťanům uložena povinnost v případě napadení města zapálit smolné věnce ve smolných koších.
O sto let později už byly hlavní pražské ulice vybaveny pouličními olejovými svítidly. Roku 1838 začala jednání vedení města o nahrazení zastaralých lamp na olej či petrolej osvětlením plynovým.


Prvním 200 plynových lamp se v Praze rozzářilo 15. září 1847.  V roce 1871 bylo v Praze nainstalováno 2598 plynových lamp. Ještě v roce 1940 v Praze svítilo více než 9000 svítilen na plyn.


Jako poslední byly na elektřinu převedeny osmiramenné stožáry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici v dubnu 1985. Po 17 letech se ale plyn do pražských ulic vrátil. První plynové lampy se objevily v Michalské ulici na Starém městě, dále v uličkách Starého města nebo například v Celetné ulici a na Staroměstském náměstí.

PK
zdroj informací k emisi: www.cpost.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...