úterý 2. května 2017

Inaugurace poštovní známky Porta Bohemica

Znovu krátce zavítejme do, pro mnohé, neznámého místa, kde řeka Labe vstupuje do Českého středohoří. V den inaugurace poštovní známky Porta Bohemica z emise Krásy naší vlasti, vzniklo na poště Lovosice několik maxikaret s dobovými pohlednicemi zachycujících přesně tu část, která je na známce vyobrazena. 



Autor známky zde zachytil vrcholy třetihorních vulkánů, vlevo je Kletečná a vpravo vrch Kubačka. Vpředu, pod lesnatým svahem, je obec Velké Žernoseky. Vpravo od obce jsou žernosecké vinice. Řeka Labe zde vytvořila velmi nevšední krajinu s hlubokým zářezem říčního údolí do Českého středohoří. Nádherné panorama je možné vychutnat z řady míst. Na pravém břehu Labe to je vrch Varhošť s rozhlednou. Na levém břehu pak Labská vyhlídka od kostela sv. Barbory v Dubicích. Nedaleko od Velkých Žernosek se na pravém břehu Labe nachází výrazný rulový skalní ostroh Kalvárie se třemi kříži a se stejnojmennou přírodní rezervací.


Na pravém břehu Labe se nachází Církvice s barokním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, vedle kterého stojí zajímavá hrázděná zvonice. Blíže k Ústí nad Labem se návštěvníkům otevře výhled na údolí Labe s hradem Střekovem. Na levém břehu Labe se nachází ves Vaňov se skalním útvarem Vrkočem. Hned vedle něj lze ve skalách najít Vaňovský vodopád, největší vodopád na Ústecku. 
Inaugurace poštovní známky proběhla v pátek 21. dubna v prostorách sálu staré radnice v Lovosicích za účasti autora poštovní známky pana Adolfa Absolona, dalších významných hostů z oboru filatelie a výtvarníků. Pořádající klub filatelistů Lovosice připravil k akci pamětní list, grafický list na ručním papíře zachycující historickou secesní radnici a dopisnici s přítiskem vrchu Kamýk. Na tamní poště se až do vyčerpání zásob používala příležitostná R nálepka se znakem města.


PK

zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...