sobota 8. dubna 2017

Výstava v Poštovním muzeu: Ve znamení sv. Floriána

Jak jsem v jednom z předchozících článků sliboval, přináším několik dalších maxikaret s hasičským námětem, vytvořených s příležitostným poštovním razítkem, které se používalo k výstavě Ve znamení sv. Floriána.



K jejich tvorbě sběratelé použili známku ke 150. výročí českého hasičstva, vydanou v roce 2014 a pohlednice zachycující dobové hasičské vozy. Vznikla tak řada regulérních maxikaret. 


Prvním českým dobrovolným hasičským sborem byl dobrovolný sbor ve Velvarech (1864). Koncem roku 1870 bylo v Čechách ustanoveno již 23 dobrovolných hasičských spolků.


V období Československa byly vydány pouhé dvě poštovní známky s tímto námětem. První vyšla v roce 1960 a byla dílem výtvarníka Jaroslava Lukavského a rytce Bohdana Rouleho.


Druhá byla vydána ke 100. výročí založení velvarského sboru dobrovolných hasičů (1964). Výtvarný návrh Františka Hudečka převedl na ryteckou desku excelentním způsobem rytec Josef Herčík.

V roce 2003 vyšly v emisi Technické památky – hasičská technika tři známky, které výtvarně i rytecky zpracoval Bedřich Housa, nestor československé a české známkové rytiny. Na známkách jsou vyobrazeny čtyřkolová koňská hasičská stříkačka z roku 1822, motorová hasicí stříkačka a cisternová automobilová stříkačka CAS 8 AVIA/DAEWOO.




maxikarty z roku 2003 vznikly díky aktivitě pana Jendřišáka
z Nakladatelství FIJEPO

Za zmínku stojí také známka ke 150 letům českého hasičstva (2014), jejíž roztomilé vyobrazení hasičů je dílem Adolfa Borna.



Výstava dále představuje výtvarné návrhy k vlastní emisi známek, kterou si jako objednatel zadalo v roce 2016 Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.
Výtvarné návrhy jsou doplněny 3D zápůjčkami z Uměleckoprůmyslového musea a Národního technického muzea. (zdroj: tisková zpráva Poštovního muzea, www.postovnimuzeum.cz)

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...