sobota 8. dubna 2017

Letiště Praha - 80.výročí - II.část

Navazuji na první část a zveřejňuji další pěkné maxikarty, které sběratelé vytvořili s příležitostným razítkem v den vydání poštovní známky připomínající 80. výročí otevření letiště v Praze.
Motivem poštovní známky je letištní věž s přistávajícím historickým letadlem. V levém horním rohu vlaje vlajka České republiky.


ze sbírky Martina Hlavatého

Za osm desítek let se plocha letiště zvětšila desetkrát. Letiště odbavilo více než dvě stě milionů cestujících ve více než čtyřech milionech letů. Prvním civilním letištěm v Praze bylo letiště ve Kbelích, nicméně koncem dvacátých let minulého století se ukázalo, že už kapacitně nevyhovuje, a proto tehdejší vláda rozhodla o vybudování ruzyňského letiště.

ze sbírky Zbyška Veselého

Dne 24. 7. 1933 byly zahájeny stavební práce. Letištní areál zahrnul 108 hektarů, z nichž 35 připadlo na zastavěnou část letiště, tedy provozní objekty, komunikace a ostatní zařízení. Dráhový systém tvořily travnaté vzletové a přistávací dráhy.


ze sbírky Martina Hlavatého

Terénní úpravy letištní plochy trvaly necelý rok a bez mechanizace bylo přesunuto 570 tis. m3 zeminy a oseto 90 ha ploch. Základní výstavba trvala 44 měsíců a byla dokončena 1. 3. 1937, do provozu bylo letiště uvedeno 5. 4. 1937.
ze sbírky Zbyška Veselého

Po osmdesáti letech od zahájení výstavby je Letiště Václava Havla Praha moderním vzdušným přístavem a vstupní bránou do České republiky. (text zdroj: cpost.cz)


Maxikarty vznikly na přepážce pošty Praha 68, která se nachází mezi 1. a 2. letištním terminálem. Kolegům díky za pěkné ukázky.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...