pátek 17. února 2017

Maxikarty poštovní autobus a vagon poštovní ambulance

Pěknou dávku maxikaret mi opět poslali naši skalní maximafilatelisté. Je potěšující zprávou, že se do tvorby maxikaret zapojují i další naši sběratelé. Než se pustím do představení výtvorů od jednotlivých sběratelů, krátce si připomeňme emisi, která byla vydána ve středu 15. února.
V emisi Historické dopravní prostředky byly vydány dvě poštovní známky. Jedna zobrazuje vagon poštovní ambulance, druhá zobrazuje poštovní autobus. Pěkné maxikarty poštovního autobusu s filatelistickým razítkem pošty Praha 1 mi zaslal Martin Hlavatý.



V perfektní analogii je hned první z nich, ozdobena příznačným názvem Pošta československá.


Druhou poštovní známkou je historický vagon poštovní ambulance. Jak jsem se již zmínil výše, tato emise přitáhla pozornost několika našich maximafilatelistů díky příležitostnému poštovnímu razítku. A tak z pohlednic vydaných Českou poštou vzniklo několik variant maxikaret. Nejčastější variantou byla samozřejmě maxikarta s příležitostným razítkem.


ze sbírky Josefa Fronce

Dalšími, neméně zajímavými variantami, jsou maxikarty s filatelistickým razítkem s mašinkou z pošty na Masarykově nádraží a s filatelistickým razítkem s budovou Masarykova nádraží.



ze sbírky Martina Hlavatého

A protože se meze fantazii nekladou, použili filatelisté i odlišné pohlednice. Ty poslední dvě jsou ze sbírky Tomáše Doležala.
Všem kolegům díky za ukázky.



U příležitosti vydání obou poštovních známek proběhlo ve středu dopoledne jejich představení, které se stylově konalo v Prezidentském salonku v Praze na Hlavním nádraží. Zároveň byl na Hlavním nádraží na 1. nástupišti na jižní straně přistaven historický poštovní vagon České pošty s instalovanou expozicí Muzea vlakové pošty. Na reportáž z akce se můžete podívat na odkazu: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/217411010110215-studio-6-ii/video/523728


PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...