úterý 28. února 2017

10. výročí otevření České vědecké stanice v Antarktidě

U příležitosti 10. výročí otevření České vědecké stanice Johanna Gregora Mendela v Antarktidě bylo v Brně ve dnech 20. - 24.2.2017 používáno příležitostné poštovní razítko s vyobrazením hlavního ubytovacího objektu v pozadí s vrcholem Bibby Hill.


ze sbírky Zbyška Veselého

Mendelova polární stanice je česká výzkumná stanice v Antarktidě na pobřeží ostrova Jamese Rosse. Založil ji polárník Pavel Prošek.


ze sbírky Martina Hlavatého

Slavnostně byla otevřena v únoru 2007, čímž se Česko stalo 26. zemí s vlastní vědeckou základnou na kontinentu. Stanice je majetkem brněnské Masarykovy univerzity a dostala jméno po zakladateli moderní genetiky, meteorologovi Johannu Gregoru Mendelovi.


ze sbírky Zbyška Veselého


Díky výzkumné činnosti na této stanici patří Česko mezi státy s hlasovacím právem v Antarktickém smluvním systému.



ze sbírky Zbyška Veselého

Pamětní pohlednice vytvořili Zbyšek Veselý a Martin Hlavatý. Námětem jim byla známka z aršíku Ochrana polárních krajů a ledovců, zobrazující Tučňáky císařské.

ze sbírky Martina Hlavatého

K významnému výročí najdete na webu řadu příspěvků. Na jeden z nich se můžete podívat na odkazu http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2040300-ceska-polarni-stanice-uz-je-v-antarktide-10-let-vedci-tam-nasli-plesiosaura-a-namerili
Oběma kolegům díky za pěkné ukázky.


PK

zdroj: wikipedie.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...