pondělí 26. září 2016

Křest aršíku ZOO

V pátek 16. září se uskutečnil křest aršíku ZOO. Akce se konala v Galerii Zdeňka Buriana v královedvorské zoologické zahradě.

foto Matin Hlavatý


Aršík byl pokřtěn za přítomnosti autorů výtvarného návrhu, manželů Knotkových a rytce Martina Srba, který pro tuto příležitost také navrhl příležitostné razítko s vyobrazením pralesní žirafy Okapi.



foto Martin Hlavatý

Po celý den byla v zoo zřízena příležitostná poštovní přepážka, kde si mohli návštěvníci zakoupit nové poštovní známky, obálky dne vydání a další filatelistické materiály. Z přepážky se daly odeslat i doporučené zásilky, opatřené příležitostnými R nálepkami s logem královedvorské zoo a příležitostným razítkem.
Křtu se zúčastnila řada návštěvníků, mezi nimiž nechyběli ani někteří naši maximafilatelisté. Osobně jsem se zde setkal se Zbyškem Veselým a Martinem Hlavatým, který si ke známce vyobrazující zvířata královedvorské zoo vytvořil několik maxikaret s přílež. razítkem. Kromě dominanty známky, nosorožce, si Martin vytvořil i maxikartu s psem hyenovitým.


ze sbírky Martina Hlavatého

Jak jsem se již v minulém článku zmiňoval, pohledy sběratelů na to, jak vytvořil maxikarty v nejlepší shodě, se liší. V minulém článku jsme si ukázali maxikarty opatřené razítky z pošt v blízkosti zoologických zahrad. Další možnou variantou bylo vytvořit si sadu maxikaret, opatřenou příležitostným razítkem ke křtu aršíku. Byť byl aršík pokřtěn v královedvorské zoo, křtil se jako celek, což je patrné i z textu razítka. Domicil má pouze informativní charakter, kde se akce uskutečnila, proto o vhodnosti použití vůbec nepochybuji. Razítko má na rozdíl od těch denních reprezentativnější vzhled a jistě se bude soubor dobře vyjímat třeba v některém soutěžním exponátu.



Z pohlednic sběratelé použili oficiální vydání z Postfily, dobové fotopohlednice i ty současné, které se daly lehce sehnat v některých zoo, na internetu nebo například v papírnictví.





Pozitivní dojem z celé akce umocnila přítomnost nádherných prehistorických děl malovaných Zdeňkem Burianem, připravenost obsluhy filatelistické přepážky i celého křtu. Příjemná byla i snaha zajistit účastníkům z řad filatelistů nižší vstupné do zoo. Kdo si tedy udělal čas a prohlédl si také expozice zvířat v zoo, nemohl litovat. Pěkné počasí k tomu přímo vyzývalo. 
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...