úterý 10. listopadu 2015

Maxikarty Lidová architektura - Nový Hrozenkov a Opava - 200 let muzejnictví

Sekce sběratelů analogických pohlednic nedávno vydala dlouho plánované maxikarty Lidová architektura Nový Hrozenkov a Opava - 200 let muzejnictví.

maxikartu s denním razítkem pošty Nový Hrozenkov
vytvořil Josef Fronc

Na první maxikartě je chalupa č.p. 451 z roku 1835 stojící v obci Nový Hrozenkov. Chalupa je na známce znázorněna z jižní štítové stěny, stojící na vysoké kamenné podezdívce využité zároveň pro sklípek. Kompozici doplňují dva dlabané úly. Od roku 1977 je v objektu zřízen památník Antonína Strnadela, významného malíře a ilustrátora oslavujícího svým dílem zdejší kraj.


maxikartu s denním poštovním razítkem se znakem Opavy
vytvořil Josef Fronc

Druhá maxikarta zobrazuje postavu Genia z historické budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Budova někdejšího Muzea císaře Františka Josefa pro umění a řemesla byla postavena podle návrhu vídeňských architektů Johanna Scheiringera a Franze Kachlera v letech 1893 - 1895. Okřídlená socha Genia, umístěná na střešní kopuli budovy, je dílem vídeňského sochaře Theodora Friedla. V současné době je v budově umístěna zemská expozice, zaměřená na přírodní a kulturněhistorické fenomény v současnosti nejmenší historické země České republiky - Slezska.
Obě maxikarty budou k dispozici všem registrovaným odběratelům. Pokud jste se dosud neregistrovali a máte zájem přihlásit se k odběru maxikaret vydávaných sekcí, kontaktujte vedoucího Josefa Fronce na mail fronc@cbox.cz

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...