pátek 16. října 2015

CM Osobnosti: Jakub Jan Ryba

Patnáctý říjen letošního roku pro mne nezačal nijak příjemně. Od časného rána pršelo a až na krátké pauzy vlastně pršelo celý den, alespoň tam, kde jsem se pohyboval. V ten den jsem pracoval na Příbramsku, proto jsem se rozhodl využít své cesty a zajet také do nedalekého Rožmitálu pod Třemšínem na krátkou návštěvu, abych zde zrealizoval tvorbu analogických pohlednic ke známce s Jakubem Janem Rybou, který zde strávil 27 let svého života.

maxikartu vytvořil Josef Fronc

Pro rožmitálské je letošní rok jubilejním rokem Jakuba Jana Ryby, neboť si připomínáme nejen 250. výročí jeho narození, ale i to smutnější 200. výročí jeho smrti. Právě z těchto důvodů byla vydána příležitostná poštovní známka s námětem portrétu tohoto významného skladatele, doprovázející motiv varhan kostela Povýšení sv. Kříže v nedalekém Starém Rožmitále, na které Ryba hrával.

Farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále,
zdroj: www.staryrozmital.cz

Abych si nemusel nic vymýšlet, vypůjčím si texty povolaných, abych čtenářům přiblížil život J. J. Ryby i historii varhan, které se mi nepodařilo zahlédnout, neboť kostel byl v čase mé přítomnosti pro veřejnost zavřený, byl skrze drátěný plot vidět jen prostor s oltářem, varhany se nacházejí nad vstupem, stál jsem tedy někde pod nimi.
Než se začtete do připravených statí, seznámím vás s tvůrčím záměrem prezentované maxikarty. Ví se všeobecně o tom, že se nedochoval věrný portrét mistra Ryby, proto i pro mne bylo jasné, že se nebudu pouštět do experimentů, ani reprodukovat kresbu, která též vychází jen z představ.

Jakub Šimon Jan Ryba (fiktivní portrét)

Navíc vzhledem k  místu rodiště - Přešticích, bych se zřejmě ani do Rožmitálu nevydal. Volba proto od doby, co jsem viděl emisní plán známek, padla na zmíněné varhany, které jsou též z části na známce prezentovány. O to více mne potěšil fakt, že Rožmitálská pošta slaví letos 150. výročí vzniku a toto výročí prezentuje poštovním razítkem, jehož částí je právě silueta kostela, ve kterém se varhany nachází. Vznikla tak pěkná karta, která námětově doplní kartu z Plas. I tato karta byla vytvořena v dostatečném počtu, aby se dostala ke všem našim členům, kteří "sekční" karty odebírají.
V Rožmitále pod Třemšínem se letos konalo mnoho akcí v souvislosti s výročím narození J. J. Ryby. Kdo by se chtěl ještě nějaké akce zúčastnit, nabízím z programu: 25.10. 16.00 hodin kostel Povýšení sv. Kříže slavnostní koncert učitelů a žáků ZUŠ J. J. Ryby; 8.11. 16.00 hodin galerie Podbrdského muzea v Rožmitále koncert Václava Hudečka za doprovodu orchestru Konzervatoře Plzeň pod taktovkou Jiřího Štrunce spojený s křtem knihy o Rybovi; 24.12. 22.00 hod kostel Povýšení sv. Kříže Česká mše vánoční Hej, mistře v podání zpěváků a hudebníků z Rožmitálska v rámci mše svaté obětované za J. J. Rybu; 26.12. 17.00 hod kostel sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále Česká mše vánoční Hej, mistře.
Slíbené texty najdete na odkazech:
http://zpravy.idnes.cz/co-predchazelo-sebevrazde-jakuba-jana-ryby-fjb-/zpr_archiv.aspx?c=A081216_164824_kavarna_bos

http://www.farnostrozmital.cz/historie

Josef Fronc

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...