čtvrtek 10. září 2015

Maxikarta ke známce Pocta Siru Nicholasovi

Ve středu 2. září 2015 vyšla příležitostná poštovní známka Pocta Siru Nicholasovi s portrétem Nicholase Wintona v pozadí s dětmi, které zachránil v roce 1939 před transportem do koncentračních táborů z okupovaného území Československa.



Narodil se v roce 1909 do rodiny německo - židovského obchodníka. V roce 1907 se rodina přistěhovala do Anglie a změnila své příjmení na Winton. Po absolvování základní školy navštěvoval internátní školu ve Stowe a ještě před složením maturity se zaučoval ve Vojenské bance. Později získával praxi v různých bankách v Německu. Počátkem 30. let se vrátil do Anglie, kde v důsledku hospodářské krize vystřídal několik zaměstnání v bankách. Během dovolené v zimě roku 1938 se na žádost přítele v Praze zapojil do záchrany židovských dětí z Československa, kterým pomáhal dostat se do Anglie až do vypuknutí 2. světové války.

maxikarta s příležitostným razítkem k poctě Sira Nicholase Wintona,
symbolizujícím dětskou ruku v mužské dlani
ze sbírky Martina Hlavatého

Pro každé dítě do věku 17 let získával náhradní rodinu ve Velké Británii, kauci ve výši 50 liber, britské vízum a povolení k pobytu. První dětský transport z Prahy byl vypraven 14. března 1939 s pouhými dvaceti dětmi. Nejpočetnější byly červnové transporty. Každým mělo odjet 100 až 200 dětí. Často se jednalo o děti židovských uprchlíků z Německa a anektovaného Rakouska, kteří před mnichovskou dohodou hledali azyl v Československu, a víc než čeští Židé si uvědomovali závažnost nacistického nebezpečí. Poslední úspěšní dětský transport byl vypraven 2. srpna 1939, kdy celkový počet dětí dosáhl čísla 669. Úplně poslední vlak s 250 dětmi byl vypraven 1. září 1939, ale byl zastaven a poslán zpět, protože ve stejný den vypukla 2. světová válka. Po válce se Nicholas Winton vrátil opět k bankovnictví. Zemřel 1. července 2015 v anglickém Slough v úctyhodném věku 106 let. Čest jeho památce.
PK
zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...