pondělí 8. června 2015

Sušičtí filatelisté křtili známku Rabí

Uplynulý pátek se konala v městečku Rabí inaugurace poštovní známky s námětem naší největší hradní zříceniny, hradem Rabí. Na inauguraci se tentokrát vydal Josef Fronc, který pro čtenáře připravil pěkný článek s řadou zajímavých vyobrazení...

Sušičtí filatelisté křtili známku Rabí

Emise Krásy naší vlasti vychází v naší novodobé vydavatelské činnosti od roku 1991.  První dvouznámková série vyšla v nám známém nejmenším známkovém formátu, přestože byla vytištěna ocelotiskem z plochých desek. 

letošní emise Krásy naší vlasti s hradem Rabí

Ve formě dvacetibloků jsme si mohli do svých sbírek zařadit námět s horou Kriváň a Řípem. V následujícím roce 1992 emise obsahovala již tři známky, zato vyšla ve větším formátu sběratelům známém z emise Pražský hrad a Bratislavské historické motivy devadesátých let, ale v nové TF v osmibloku rozděleném na 4 + 4 známky. Větší formát dovolil autorům zachytit na ploše známky věrohodnější vyobrazení či více detailů. Zajímavostí tohoto ročníku je fakt, že autory výtvarných návrhů jsou rytci. Po rozdělení Československa se emise Krásy naší vlasti ustálila na dvou námětech v roce (většinou vycházely známky v jeden den). Pouze v roce 2000 obsahovala série opět tři známky. Od roku 2014 vychází v roce jen jedna známka s tímto námětem. Naposledy v roce 1993 tvořil první známku emise opět rytec, od druhé známky této emise se na známkách emise podílejí vždy dva autoři - výtvarný návrh zajišťují výtvarníci, o rytiny se starají rytci. V letošním roce se na známku povedlo počtvrté zařadit památku Západočeského kraje. Poprvé se tak stalo až v roce 2009 - zámek Horšovský Týn, následovaly 2010 Klatovy a 2011 Cheb. Poprvé se na známce této emise objevuje zřícenina, zato největší svým rozsahem u nás - Rabí.

maxikarta hrad Rabí
vytvořil Josef Fronc

Po právu se ujali slavnostní inaugurace této známky filatelisté z nedaleké Sušice. Slavnostní akt naplánovali na pátek 5. června a musím dodat, že lepší počasí si přát nemohli. Součástí inaugurace byla pro zájemce z řad účastníků připravena i prohlídka zříceniny hradu s průvodcem. Jelikož byl hrad vybudován na vyvýšené skále, navíc do význačné výšky, naskytl se těm, kteří měli odvahu vystoupat až na nejvyšší ochoz hlavní části hradu, překrásný výhled do široké dálky tohoto kraje.

pohled na městečko Rabí z ochozu věže hradu

Přestože venku panovalo teplo kolem 30°C, mohli jsme se na chvíli svlažit i v hradních sklepeních, kde panuje trvalá teplota 6°C. Kromě řady zajímavostí jsme viděli i hradní studnu vykopanou do hloubky 60 m. Doporučuji tuto Národní kulturní památku navštívit, v rámci tohoto výletu lze prohlédnout i další zajímavá místa v okolí, takže výlet na západ Čech může být příjemně prožitým dnem pro ty, kteří neradi přespávají mimo domov.

maxikarta hrad Rabí
vytvořil Josef Fronc

Vlastní inaugurace se odehrála v příjemných prostorách budovy radnice. O kulturní vystoupení se postaral kytarový virtuóz Lubomír Brabec. Jeho přítomnost nebyla náhodná. Je to jednak plzeňský rodák, navíc se nedávno přestěhoval do Čepic u Sušice a tak do tohoto regionu patří. Kromě autorů známky Adolfa Absolona a Martina Srba jsme se mohli vidět s paní Mášou Chábovou ze známkové tvorby, s paní Olgou Batulkovou z MPO, s panem starostou Miroslavem Kraucherem a paní Milenou Stárkovou z Plzeňského krajského úřadu. Za SČF byl přítomen Bedřich Helm.

kmotři poštovní známky (zleva)
M. Kraucher, M. Stárková, V. Senft a B. Helm

V. Senft (vlevo) a A. Absolon sedící na hradní studni

Inaugurací slovem provázel místopředseda KF 03-09 Sušice, pan Václav Senft. Tento KF spolu se SSNPC SČF připravili pro zájemce pamětní listy a další filatelistický materiál.

k akci nemohl chybět ani pamětní list

Také místní pošta měla pro filatelisty připravené R-nálepky s přítiskem a Apostku. Chybělo jen příležitostné razítko, které by do Rabí přilákalo daleko více příznivců. Maximafilatelisté se tak museli smířit jen s domicilem pošty Rabí. I tak vznikly pěkné maxikarty díky vhodným pohlednicím, kterých bylo v prodeji dostatek.

maxikarta hrad Rabí
vytvořil Josef Fronc

maxikarta hrad Rabí
vytvořil Josef Fronc

Také poštovní známky byly k dostání na několika místech v dostatečném množství.
Josef Fronc
Josefu Froncovi patří dík za pěkně zdokumentovaný filatelistický výlet s řadou povedených maxikaret.  PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...