pátek 26. června 2015

CM Mistr Jan Hus

Ve středu 17. června byla vydána poslední předprázdninová známková emise připomínající významnou osobnost našich dějin, mistra Jana Husa.



Narodil se kolem roku 1370 v Husinci a zemřel 6. července 1415 v Kostnici.

Studoval na pražské univerzitě, od roku 1398 zde vyučoval a v roce 1401 byl zvolen děkanem filozofické fakulty. V letech 1409–1410 byl jejím rektorem, kde prosazoval větší podíl Čechů na vedení univerzity. Od roku 1402 kázal v Betlémské kapli. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev. Hus se například ve svém nejvýznamnějším spisu O církvi snaží ukázat, že hlavou církve je Ježíš Kristus a křesťané nemusejí poslouchat papeže, pokud jsou jeho nařízení v rozporu s Biblí. Hus tak napadá právo papeže být hlavou církve. Přebíral některé z myšlenek anglického teologa Johna Wickliffa (v češtině je znám jako Jan Viklef), který je spolu s Husem považován za jednoho z prvních reformátorů církve.
Letos si připomínáme 600. výročí, kdy byl tento významný teolog, kazatel a středověký církevní reformátor za kritiku mravního úpadku katolické církve, upálen.



Do Husince se pro razítko na své maxikarty vydal Martin Hlavatý. Martin si záměrně zvolil datum vydání známky, protože datum upálení mistra Jana Husa (6.7.) je českým státním svátkem, a tak získat razítko s tímto datem z pošty Husinec je nemožné. Martine, díky za ukázky. 


PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...