čtvrtek 9. dubna 2015

Maxikarta plk.Josef Těšínský

Již delší dobu jsem neviděl nikoho, kdo by se pokusil o další maxikartu se strojovým razítkem. Důvodů mohlo být hned několik. Ať už šlo o nedostatek vhodných strojových razítek nebo o obtížnost provedení otisku na pohlednici. Obojí bohužel snižuje vůli sběratele k vytvoření maxikarty s tímto razítkem, což je škoda, protože já je osobně považuji za dobré počiny. Proto jsem uvítal informaci, že se o svoji první maxikartu se strojovým razítkem pokusí Tomáš Doležal.


Tomáš mi volal během uplynulého víkendu, aby se mou prodiskutoval, jak nejlépe připravit pohlednici na otisk strojového razítka. K chystanému razítku s příležitostným štočkem ke 40. výročí úmrtí plukovníka Josefa Těšínského použil pohlednici a známku s letadlem Supermarine Spitfire. O osobnosti plk. Těšínského si můžete přečíst na odkazu zde.
Další možnou příležitostí k vytvoření maxikarty se stroj. razítkem je sobota 11. dubna, kdy se bude na hlavní poště používat příležitostný štoček Jan Mareš - BONZO - skaut plný aktivity.



Jak připravit pohlednici na strojové razítko?

  1. známku vždy umístěte vpravo nahoru nebo dolu tak, aby vlevo zbylo dostatek místa na přítisk
  2. obecně platí u obou typů razítek, že je vhodnější použít pohlednici bez lamina
  3. pamatujte na velikost známky, strojová razítka jsou koncipována pro běžné malé výplatní známky, proto je potřeba obsluhu přepážky požádat, aby strojek nastavila na známku tak, aby kulatý otisk razítka známku jenom "líznul" (na zkoušku si můžete připravit papír o velikosti pohlednice s předkresleným obrysem známky a požádat obsluhu, ať si otisk nejprve vyzkouší nanečisto)
  4. pokud se vám zdá, že ve strojku dochází barva (otisk je šedý, nevýrazný), nebojte se slušně obsluhu požádat, ať doplní barvu do strojku (v době, kdy každý sběratel volá po pěkném otisku je toto maximum, co pro něj může udělat ;-)
  5. hodně štěstí; PS: Tomášovi se to určitě povedlo...

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...