pondělí 13. dubna 2015

Letecké muzeum Metoděje Vlacha otevřelo

Symbolicky v Den letectví a kosmonautiky včera proběhlo dlouho očekávané slavnostní otevření Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Pro veřejnost muzeum otevřelo své brány dnes, 13. dubna 2015.

pohlednici malého formátu jsem sehnal v Infocentru v Ml. Boleslavi
pohledy s letadlem M. Vlacha v muzeu bohužel neměli

Letecké muzeum, které vybudoval Středočeský kraj, nabízí návštěvníkům ke zhlédnutí více jak 25 letadel, originálů a replik z období od pionýrských dob až po současnost. Expozice je umístěna v hlavní hale. Většina letadel je dosud plně funkčních, o čemž se mohli přesvědčit sami návštěvníci včerejšího slavnostního otevření muzea.


dojem ze seskoku padákem se zavěšenou českou vlajkou
umocnila naše státní hymna

Během slavnostního programu, který odstartoval přelet Gripenů a seskok padákem se zavěšenou českou vlajkou, se představilo několik historických letadel, která předvedla svoji krásu nejen na zemi, ale i ve vzduchu.




Při přehlídce nemohl chybět ani školní letoun první české pilotky Boženy Láglerové - letadlo Grade a první české letadlo Metoděj Vlach.


ve vzduchu - letadlo Grade

nostalgie - letadlo Metoděj Vlach

Vraťme se ale ještě na chvíli zpět do muzea. Na připravených simulátorech s letouny z období 1. sv. války si zde mohou zájemci vyzkoušet svoje pilotní dovednosti. Na dalších pak přetížení při leteckých obratech nebo seskok padákem. V prvním patře muzea je vystavená velká sbírka originálů radiostanic, leteckých fotoaparátů, uniforem, kombinéz, přístrojů a dalších leteckých zařízení. K muzeu patří i velkorysá restaurace nejen pro velké, ale i pro malé návštěvníky, pro které jsou zde připravena malá šlapací letadla. K hlavním leteckým zajímavostem patří létající replika letadla Metoděje Vlacha, konstruktéra a aviatika, který v Mladé Boleslavi postavil v roce 1912 první české letadlo poháněné automobilovým motorem a sám na něm vzlétl a také letoun Polikarpov Po-2 Kukuruznik, ruský létající originál z roku 1937.


Kukuruznik

Letecké muzeum najdete na letišti v Mladé Boleslavi. Od slavnostního otevření jsou v provozu i webové stránky muzea na adrese www.lmmv.cz



PK
zajímavé odkazy na webu:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...