pátek 3. dubna 2015

Další zajímavé maxikarty ČSR

Několik zajímavých maxikaret se mi podařilo nedávno koupit ve filatelistickém obchodě. Nejsem vysloveně sběratelem prezidentských maxikaret, zvlášť ne těch, na kterých není shoda ve známce a motivu pohlednice. Těch je s různými denními, pamětními a příležitostnými razítky více, než těch s trojitou shodou. Proto jsem tentokrát příliš dlouho neváhal a maxikarty si vzal. První dvě maxikarty, i po tolika letech ve výborné sběratelském stavu, zachycují naše prezidenty T.G. Masaryka a Eduarda Beneše. První maxikarta je se známkou z emise Portréty - TGM z roku 1945 a přílež. razítkem z 8. 3. 1948 k 5. výročí bojů u Sokolova.



Na druhou maxikaru byla použita známka z emise Dr. E. Beneš z roku 1948 a denní poštovní razítko Praha Hrad dne 15.2.1948 (den vydání poštovní známky).




Mám ještě ve sbírce jednu stejnou, ale s denním razítkem Kožlany (Benešovo rodiště) v den vydání známky.



První dvě maxikarty jsou na adresní straně označeny trojúhelníkovým razítkem známé sběratelky maxikaret B. Kohoutové z Prahy.
Na následujících třech maxikartách s Masarykem toto razítko chybí, proto se o jejich tvůrci můžeme jen domnívat. Porovnával jsem je s jinými maxikartami z té doby a je tam možná shoda se sběratelem A. Zouharem z Brna. I když, i v tomto případě lze konstatovat, že v tom budou opět zapojeni také Kohoutovi z Prahy. Rozumějte, tehdy si také sběratelé jako Kohoutovi, Zouhar a další pomáhali a vyráběli si soukromé pohlednice, aby mohli vytvořit maxikarty (viz čtyřlístek s iniciálami VK pod dělící linkou značil, že jde o pohlednice Václava Kohouta nebo textová dělicí linka s adresou A. Zouhara). Ty si také vzájemně měnili, a tak nezřídka vznikaly maxikarty Kohoutových z pohlednic A. Zouhara a naopak. Zajímavou studii na toto téma od Josefa Fronce najdete také v bulletinu č. 3 na odkazu https://drive.google.com/file/d/0B9sTRnBhA67ud2w2dkt2ODB4Rmc/edit




Vraťme se ale k samotné emisi. Je téměř jisté, že existovala celá série maxikaret k emisi Moskevské vydání z roku 1945. Mně se, s razítkem k oslavě 96. výročí narození presidenta osvoboditele, podařilo získat jen tři.





Čtvrtá maxikarta s Masarykem a známkou 50 hal. do série nepatří. Je vytvořena na jiné pohlednici s příležitostným razítkem Pamětní výstava prezidenta osvoboditele T. G. Masaryka v Lánech dne 3.3.1946.




Pokud budete mít k článku doplňující informace či další maxikarty z emise Moskevské vydání, pošlete mi je do komentáře nebo mi nechte zprávu v kontaktu v záhlaví.
PK 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...