středa 21. května 2014

Nové maxikarty: EUROPA - Národní hudební nástroje a 200 let muzejnictví v Opavě

Asociace veřejných evropských poštovních operátorů (PostEurop), vyhlásila společným tématem známky EUROPA pro letošní rok Národní hudební nástroje. Za Českou republiku byly vybrány chodské dudy, které vyšly na poštovní známce 30. dubna.


Prastarý lidový hudební nástroj, jehož historie sahá až do antického Řecka, funguje na principu pumpování vzduchu pomocí kovářského měchu umístěného v levém podpaždí hudebníka do zásobního koženého měchu pod pravou rukou, odkud vzduch proudí přes strojek (tzv. piskor) s plátkem (plátky) do píšťaly s otvory.


Zvuk dud je mečivý a na přední píšťale (tzv. předničce) hrají české dudy pouze na osm tónů, což dodává jejich hře jednotvárnosti. 


Nejvíce proslavili dudy čeští dudáci z Chodska a Strakonicka. V Česku existuje několik kvalitních lidových souborů a ve Strakonicích se pořádá jednou za dva roky významný Mezinárodní dudácký festival.


K výročí 200 let muzejnictví v Opavě vyšla 30. dubna poštovní známka s vyobrazeným průčelím Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea. Muzeum, založené roku 1814, shromažďuje sbírky z oborů mineralogie, geologie, paleontologie, botaniky, dendrologie, entomologie, zoologie, muzeologie, archeologie, etnografie, numismatiky, historie, dějiny umění včetně dějin hudby, literatury, divadla a dějiny vojenství, zejména z území historického Slezska, severní a severovýchodní Moravy.

původní podoba muzea

Budova někdejšího Muzea císaře Františka Josefa pro umění a řemesla byla postavena podle návrhu vídeňských architektů Johanna Scheiringera a Franze Kachlera v letech 1893–1895.

historická výstavní budova po roce 1945

V popředí je okřídlená socha Genia od vídeňského sochaře Theodora Friedla, která je umístěna na střešní kopuli budovy.

současnost

V současné době je zde umístěna zemská expozice Slezsko.
Všechny vyobrazené maxikarty pocházejí ze sbírky Martina Hlavatého.
PK
zdroj: cpost.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...