neděle 6. dubna 2014

Výstava Adolfa Borna aneb Jak vzniká poštovní známka

Putovní výstavu věnovanou grafické tvorbě a návrhům poštovních známek Adolfa Borna představuje Era a Poštovní spořitelna od února do konce května postupně ve dvou Era finančních centrech, na dvou pobočkách České pošty a vyvrcholí v pražském Era světě na Jungnammově náměstí. Návštěvníci si zde mimo jiné mohou prohlédnou vlastní známku, kterou vydala Česká pošta pro Eru a Poštovní spořitelnu ke 130. výročí založení Poštovní spořitelny.



K vidění zde jsou i další poštovní známky z Bornovy dílny, od nejstarších (emise 500. výročí objevení Ameriky 1992, Vánoce 1993, Europa 1994, Dětem 1996, atd.), až po současné návrhy známek Velikonoce 2009, 130 let poštovního bankovnictví 2013).



Expozici doplňují originální litografie z volné tvorby Adolfa Borna a černobílé fotografie z ateliéru výtvarníka od Martina Říhy. V průběhu měsíce března a začátku dubna byla výstava k vidění i na dvou pobočkách České pošty - v Českých Budějovicích a v Jablonci nad Nisou. Po dobu výstavy se zde používalo příležitostné poštovní razítko s vyobrazeným ptákem a grošem k příležitosti 130 let od založení poštovního bankovnictví. Této skutečnosti využilo hned několik našich sběratelů a vytvořilo řadu maxikaret s volně dostupnou poštovní známkou ke 130. výročí poštovního bankovnictví. Viděl jsem i pár variant s "neprodejnou" vlastní známkou Ery a Poštovní spořitelny. Se všemi maxikartami Vás teď seznámím. 
Ve dnech 6. - 19. března probíhala výstava na poště v Českých Budějovicích. Tam se v pátek 14. března vydal i Zbyšek Veselý a o několik dní dříve i Martin Hlavatý.



Od 21. března až do 3. dubna probíhala výstava na poště v Jablonci nad Nisou.  I zde vzniklo množství maxikaret. Nejčastější použití bylo opět s pohlednicí žamberského dostavníku od vydavatelství Oftis.



Překvapením bylo použití vlastních známek ke 130. výročí založení Poštovní spořitelny. Martin Hlavatý vytvořil maxikarty s oběma vlastními známkami (z archové i sešitkové úpravy).

maxikarta s vlastní známkou VZ 185 z archové úpravy

maxikarta s vlastní známkou VZ 186 ze sešitkové úpravy

Josef Fronc našel v kolekci pohlednic pošty jednu černobílou s dobovým dostavníkem, což je příjemná změna.



Na závěr ještě jedna informace. Nevím, jak to bylo s pamětními listy v Era Finančním centru ve Val. Meziříčí, ve Svitavách a v Praze, ale v Českých Budějovicích a Jablonci nad Nisou byly pro majitele účtu u Poštovní spořitelny k dispozici zdarma. Jejich vyobrazení přináším níže.



Za sjednaný produkt jste si pak mohli odnést sešitkový list obsahující 4 známky a pamětní obálku.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...