středa 2. dubna 2014

Bohumil Hrabal - 100 let

Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně - Židenicích jako nemanželský syn Marie Kilianové. Ta se poté provdala za Františka Hrabala, který dal Bohumilovi úředně své jméno.

carte maximum, kterou k Hrabalovu 100. výročí
vydala Sekce sběratelů analogických pohlednic,
o precizní provedení razítka se tentokrát pro sekci postaral
Zbyšek Veselý a za to mu patří dík

V roce 1919 se stal František Hrabal správcem pivovaru v Nymburce. Obecnou školu proto malý Bohumil studoval v Nymburce, ale na gymnázium nastoupil v Brně. Poté, co měl na vysvědčení šest nedostatečných a nevyhovující mravy, vrátil se zpět domů do Nymburka. V Nymburce Hrabal strávil dětství a část mládí do roku 1947. I poté, co bydlel v Praze sem zajížděl za rodiči. Nymburk byl také významným zdrojem inspirací pro jeho spisovatelskou tvorbu. 

jedna z pohlednic od malíře Jiřího Škopka
zachycuje rodinu Bohumila Hrabala a nymburský pivovar

Z Nymburka do Kerska vede po pravém břehu řeky Labe cyklostezka, na jejímž začátku, naproti rodinné vile zvané Hrabalka, je odpočinkové místo U Tří Koček od sochaře Michala Járy. Stejný sochař vytvořil sochu Bohumila Hrabala sedícího na lavičce uprostřed nymburského náměstí.


dřevěné posezení U Tří Koček 

Po maturitě studoval Hrabal na právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Navštěvoval také přednášky z dějin literatury, umění a filosofie. Po uzavření vysokých škol v roce 1939 prošel různými zaměstnáními. Během války pracoval na dráze jako železniční dělník a výpravčí v Kostomlatech, což se odrazilo i na jeho literární tvorbě. Po válce dokončil studia a získal doktorát práv. Nemalou část svého života žil v pražské Libni v ulici Na hrázi 326/24, jím nazývané Na hrázi věčnosti. V roce 1961 se stává spisovatelem na volné noze. V ulici Na hrázi žil v letech 1950 - 1973. Pobyt zde považoval za jedno z nejšťastnějších období. Napsal zde Perličku na dně, Pábitelé, Ostře sledované vlaky, Taneční hodiny pro starší a pokročilé a další klasická díla. V roce 1988, vlivem rozsáhlé asanace Libně, musela být část ulice Na hrázi zbourána. Padl i Hrabalův dům. V roce 2000 zde vytvořila výtvarnice Tatiana Svatošová koláž "Pocta Bohumilu Hrabalovi".

Martin Hlavatý si jako jediný? vzpomněl na Hrabalův vztah k Praze,
konkrétně na jeho život v Libni a vytvořil maxikartu, říkejme jí Na hrázi věčnosti

V době, kdy jeho díla nemohla vycházet, se uchýlil na chatu v Kersku u Nymburka.

Kersko, místo, které je neodmyslitelně spjato s Bohumilem Hrabalem,
každoročně se zde koná setkání obdivovatelů díla a osobnosti Bohumila Hrabala 

Sedmdesátá léta poznamenala Hrabalův život ztrátou blízkých osob, nemocí, tlakem státní bezpečnosti. Byly mu skartovány Domácí úkoly z pilnosti a Poupata. V letech 1970 - 1973 vydává v samizdatech Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále a Něžný barbar. Postupně píše Městečko, kde se zastavil čas, Příliš hlučnou samotu, Slavnosti sněženek, Krasosmutnění, Harlekýnovy miliony. Po sedmileté přestávce se Postřižiny staly prvním titulem, který mohl oficiálně vyjít. Řada jeho děl vycházela v nakladatelství Pražská imaginace samizdatatem od roku 1985. Totéž nakladatelství vydalo v letech 1991-1997 Sebrané spisy Bohumila Hrabala v 19 svazcích.


19 svazků sebraných spisů Bohumila Hrabala 

Po listopadu 1989 Hrabal dostává několik ocenění v zahraničí. 3. února 1997 umírá po pádu z okna pražské nemocnice. Byl pohřben v dubové rakvi s nápisem Pivovar Polná v rodinném hrobě na hřbitově v Hradištku. Ve stejném hrobě byli pohřbeni také jeho matka Maryška, nevlastní otec Francin, strýc Pepin, žena Pipsi a bratr Slávek.


z expozice Bohumila Hrabala v Polabském muzeu v Nymburce

Nově zrekonstruovanou expozici, věnovanou životu a dílu Bohumila Hrabala, najdete v Polabskému muzeu v Nymburce.



Bohumil Hrabal při jedné ze svých nejmilejších činností - v hospodě u piva s přáteli, poslouchá a odvíjí další příběh ...

Pro dokreslení osobnosti Bohumila Hrabala doporučuji zhlédnout dokument Olgy Sommerové Požehnaný prokletý básník Bohumil Hrabal
PK
zdroj: wikipedia.org
polabskemuzeum.cz
hrabal-nymburk.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...