středa 30. dubna 2014

85 let Klubu filatelistů Trutnov

U příležitosti 85. výročí založení KF v Trutnově a 260. výročí poštovního provozu v Trutnově, uspořádal ve dnech 16. až 18. dubna tamní Klub filatelistů výstavu, na které měli návštěvníci možnost zhlédnout několik zajímavých exponátů. Nechyběl mezi nimi i jeden maximafilatelistický od ing. Hany Horynové.


CARTES MAXIMUM
exponát o analogických pohlednicích od ing. Hany Horynové

exponáty byly vystaveny na 14 rámech
a představilo je 6 sběratelů

Výstava se konala v budově Staré radnice v Trutnově a připraveno bylo i mnoho filatelistického materiálu - příležitostné razítko, APOST, R - nálepka, dopisnice a obálka s přítiskem, klubový kašet a další.


Stará radnice 
Vraťme se ale k příležitostnému razítku. Výtvarný návrh provedl trutnovský malíř Miloš Trýzna. Předlohou k razítku se stal jeden ze symbolů města - drak od kameníka Josefa Maye, který dříve zdobil studnu na Krakonošově náměstí v Trutnově.


zdroj: KF Trutnov, filatelisti-trutnov.cz

Nyní je drak součástí kašny v Městském parku. Razítko se používalo ve dnech konání výstavy v prostorách Staré radnice.



Na akci se vydal Zbyšek Veselý, který vytvořil další maxikartu s Turistou, dokumentující tuto pěknou filatelistickou událost. Neméně zajímavé je i kovové kašetové razítko klubu. Díky Zbyšku za zdařilého Turistu!
Klub filatelistů v Trutnově letos slaví 85. výročí založení. První písemná zmínka o jeho založení pochází  z 22. února 1929, kdy byl úředně zapsán místní filatelistický spolek pod názvem Briefmarkemsammler - Verein für Trautenau und Umgebung in Trautenau (Spolek sběratelů známek pro Trutnov a okolí v Trutnově). Předsedou klubu je Pavel Janata, který se kromě poštovní historie věnuje také sbírání analogických pohlednic. Na webových stránkách klubu se můžete v jednom z jeho exponátů seznámit s historií trutnovského klubu filatelistů. K prohlédnutí je na odkazu zde. 
PK
zdroj: Klub filatelistů Trutnov www.filatelisti-trutnov.cz
foto: Zbyšek Veselý

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...