úterý 11. února 2014

Erlebachova a Josefova bouda v Krkonoších

Minulý týden jsem si s rodinou krátce odskočil do milovaných Krkonoš. Počasí nám celkem přálo, a tak jsme si na jeden den naplánovali návštěvu Josefovy boudy, kde mimochodem vaří fantastické krkonošské kyselo. Po cestě jsem také zavítal do nedaleké Erlebachovy boudy. Na zdejší recepci jsou totiž v prodeji obě vlastní známky, které si majitel nechal vyrobit u České pošty.

Erlebachovu a Josefovu boudu najdete na hřebenech Krkonoš
pod horou Malý Šišák ve výšce cca 1150 mnm 

Motivem obou vlastních známek je znak Erlebachovy a Josefovy boudy ve dvou barevných provedeních pozadí - modrém zimním a zeleném letním.  Obě známky jsou v prodeji na recepci Erlebachovy boudy za 15 Kč za známku. Celý arch známek (25 kusů) vyjde na 800 Kč.


Historie Erlebachovy boudy se datuje od roku 1784, kdy zde Ignáz Hollman vybudoval první letní boudu. O sto let déle ji koupil Franz Erlebach a dal jí své jméno.

Erlebachova bouda s vlastní známkou - zimní motiv

V šedesátých letech vlastnil chalupu Centrotex, který ji nechal po léta chátrat a v roce 1985 postavil novou stavbu. Současný majitel, který již podnikal na sousední Josefově boudě, vlastní boudu od roku 1998.


Erlebachova bouda s vlastní známkou - letní motiv

Historie Josefovy boudy  sahá do roku 1927, kdy pekař Ernst Adolf ze Sedmidolí zažádal o povolení stavby obytného domu s pekárnou na místě dnešní Josefovy boudy. Dům byl postaven o dva roky déle. V době totality boudu vlastnil PZO Technoexport, který boudu v roce 1967 opravil. V posledních letech prošly obě chaty kompletní rekonstrukcí.
PK
zdroj: http://www.erlebachovabouda.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...