pondělí 27. ledna 2014

Výběr z loňských aukcí

Níže přináším přehled vybraných analogických pohlednic Československa, které se v uplynulém roce nabízely k prodeji na tuzemských aukčních portálech. Opět se tematicky jedná především o města, památky, osobnosti, výročí a sport. Hned na začátku navazuji na příspěvek Z uplynulých aukcí 2 a začnu maxikartou z emise Hrady a zámky z roku 1960. Po maxikartách k hradu Trenčín, Bezděz, Kost a Kokořín přibyl do souboru i hrad Karlštejn s poštovním razítkem z pošty Karlštejn v den vydání známky (21.3.1960).


Další maxikarta je se známkou z emise Celostátní výstava poštovních známek v Brně, která se konala ve dnech 6. -21.9.1958. Na pohlednici níže je vylepena známka s kostelem sv. Tomáše v Brně, znehodocená razítkem dne vydání.


V emisi Krásy naší vlasti zavítáme do slovenské Levoče. Analogická pohlednice zobrazuje tamní gotickou radnici jejíž původ sahá do 15. století. Poštovní známka je znehodnocena denním razítkem pošty v Levoči dne 23.5. 1956. Známka byla vydána 10.12.1954.


Na analogické pohlednici níže je hrad a zámek Jindřichův Hradec, který patří k nejrozsáhlejším památkovým komplexům v České republice. Na známce je denní razítko pošty Jindřichův Hradec dne 4.8.1956. Známka byla vydána 26.8.1955.


V emisi Města z 3. srpna 1946 byly vydány dvě poštovní známky. První poštovní známka vyobrazuje Starou radnici v Brně, bývalou radniční budovu a nejstarší světskou stavbu ve městě. Analogická pohlednice byla vytvořena až deset let po emisi v květnu roku 1956.


Druhá známka z emise Města je s kostelem sv. Vavřince v Hodoníně. Zda nese hodonínské poštovní razítko datum 18. srpna 1946 (tedy 15 dní po emisi), se můžeme jen domnívat. Nastalou situaci někdy vyřeší přítomnost druhého razítka na adresní straně pohledu. Zda je tomu tak i v tomto případě, se mi zjistit nepodařilo.


Emise Historická výročí měst - Žatec byla vydána 15.2.1965. Na známce je Náměstí Svobody v pozadí s radnicí. Použité příležitostné razítko je k Okresní výstavě poštovních známek, která se konala v KD požárníků v Žatci ve dnech 28.8. až 12.9.1965.


Oblíbené a často viděné maxikarty jsou s prezidenty. Níže se smuteční známkou k úmrtí T. G. Masaryka a razítkem autopošty v Brně ze dne 28.10. 1937.


Pěkná analogická pohlednice se známkou z emise Doprava z roku 1953 vyobrazující letadlo Douglas DC 3 je znehodnocena příležitostným razítkem k leteckému dni z roku 1956. 


Analogická pohlednice se známkou z emise VI. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech  - scéna z filmu Velký občan s razítkem dne vydání. Mnohé analogické pohlednice této doby mají status fotografie, nikoliv klasické pohlednice s linkami pro adresu.


Mezinárodní den žen připadá každoročně na 8. března. Maxikarta k emisi z roku 1953, vyobrazující matku s dítětem, je s razítkem dne vydání 8. března 1953.


Sportovní analogická pohlednice k Velké pardubické s příležitostným razítkem ze dne 11.10.1956. Vítězem dostihu se stal kůň Letec s žokejem Vavrouškem.


Analogických pohlednic, které prošly v loňském roce českým aukčním internetem, bylo mnoho. Zde je uveden jen malý výběr, protože některá vyobrazení maxikaret jsou ve špatné kvalitě prakticky neschopná další publikace.
Za poskytnutá vyobrazení děkuji kolegovi Jiřímu Hanáčkovi a Josefu Froncovi.  
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...