pondělí 27. ledna 2014

Nové maxikarty: rytec Ladislav Jirka a Pro štěstí

Ve druhé polovině ledna jsme se konečně dočkali prvních poštovních známek letošního roku. Již několik let vychází v úvodu roku emise Tradice české známkové tvorby, připomínájící naše významné výtvarníky, kteří se v uplynulých letech podíleli na naší známkové tvorbě. Letos slaví 100. výročí od narození rytec Ladislav Jirka, který se narodil v Třemošné u Plzně. Na ryteckou dráhu nastopil v roce 1936 do ryteckého oddělení Vojenského zeměpisného ústavu. V roce 1939 složil zkoušku do Státní tiskárny cenin, kde začal pracovat na rytinách bankovek. V roce 1948 vstoupil do známkové tvorby rytinou portrétu Ludovíta Štúra, podle návrhu Karla Svolinského.


carte maximum
100. výročí Slovenského povstání - Ludovít Štúr
přílež. razítko Třicet let Československé republiky, Brno

Setkání se Svolinským přešlo v dlouholetou spolupráci, což mj. dokládá řada pěkných známkových emisí s tématy folklorními či přírodovědnými. Ladislav Jirka spolupracoval s řadou dalších významných českých výtvarníků, například s Mirko Hanákem, Cyrilem Boudou a Josefem Lieslerem. Známka, která vychází u příležitosti 100. výročí od narození, je s portrétem Ladislava Jirky v pozadí s jeho třemi nejoblíbenějšími známkami. Jedná se o známky Družička z emise Umění, 1970 (výtvarný návrh  Karel Svolinský), Křemenáč březový, 1958 (výtvatný návrh Karel Svolinský) a detail Růžencové slavnosti z emise Umění od Albrechta Dürera z roku 1971. Výtvarný návrh známky nemohl vytvořit nikdo jiný než dcera L. Jirky, výtvarnice Libuše Knotková, která spolu s manželem Jaromírem každoročně zpestřuje českou známkovou tvorbu detailně propracovanými aršíky z emise Ochrana přírody.
Své maxikarty s portrétem L. Jirky vytvořili i naši sběratelé. Pro ty, kteří tuto možnost neměli, připravila Sekce sběratelů analogických pohlednic další z řady maxikret s našimi tvůrci poštovních známek. Tyto maxikarty budou připravené pro všechny, kteří se přihlásili k odběru u vedoucího sekce Josefa Fronce.


carte maximum
Tradice české známkové tvorby - Ladislav Jirka
denní razítko Známková tvorba, Praha 1, 20.1. 2014

Druhá poštovní známka navazuje na předešlé emise výplatních známek s kupony pro přítisky, jejichž část je vytištěna s prázdnými kupony, určenými pro dodatečné zhotovování přítisků dle objednávky soukromých osob. Známka vychází v tiskovém listu s devíti známkami a dvanácti kupóny. Na devíti z nich je vytištěn sedící pejsek přivázaný k lampičce vodítkem s otevřenou knihou u nohou. Na postranních kuponech v pravé části jsou na horním kuponu čtyřlístky ve váze a na prostředním a dolním kuponu je vyobrazen čtyřlístek. Motivem samotné známky je sedící pejsek okusující čtyřlísek od výtvarníka Jiřího Slívy.
Sehnat pejska na pohlednici není nijak obtížné. Horší je to ale v kombinaci se čtyřlístkem. Ani v knize Album starých pohlednic - Pes, přítel a pomocník od sběratelů Renaty a Jana Černochových, jsem nic podobného neobjevil. A to unikátní soubor zachycuje na třista pohlednic nejvěrnějšího přítele člověka v mnoha situací. Není ale všem dnům konec a třeba se někdy poštěstí. Zatím vybírám nepochybně nejhezčí realizaci se známkou Pro štěstí ze sbírky Martina Hlavatého, který si za námět pohlednice vybral slavný obrázek psa jménem Nipper s gramofonem, který poslouchá hlas svého pána. Obrázek s názvem His Master's Voice (Hlas jeho pána) namaloval Francis Barraud.


carte maximum
Pro štěstí
denní razítko se znakem Nového Města pražského, Praha 1, 20.1.2014
PK

2 komentáře:

  1. kde bych mohl sehnat teti cart maximumy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carte maximum Ladislav Jirka vydala Sekce sběratelů analogických pohlednic. Kontakt na vedoucího sekce je: fronc@cbox.cz
      Carte maximum Pro štěstí je od sběralete Martina Hlavatého. Kontakt na něj Vám zašlu elektronicky. Zanechte mi v dalším komentáři svůj mail.
      Pavel Kancnýř

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...