úterý 17. prosince 2013

Setkání sběratelů

V sobotu 7. prosince proběhlo v Praze setkání sběratelů československých a českých známek. Pro členy bylo připraveno další číslo časopisu Zpravodaj s přílohou jubilejního, 20. bulletinu MAXIMUS pro sběratele analogických pohlednic.


Při této akci se také setkali skalní maximafilatelisté. Čas vyhrazený na diskusi opět ani zdaleka nestačil na to, abychom si společně sdělili důležité informace a podrobně prohlédli vše, co každý s sebou do Prahy přivezl. Z množství nabízeních maxikaret si nakonec každý nějaký pěkný úlovek přivezl domů do své sbírky. Já jsem si vybral několik karet od Martina Hlavatého, Zbyši Veselého a Josefa Fronce. Sbírka se mi rázem rozrostla o cca 15 dalších maxikaret, mezi nimiž nechyběli chlumečtí koně, vrtulník Aero HC 2 - Heli Baby, Cyril a Metoděj a stále "svěží" turista.



Koníci od Martina Hlavatého, s pražským poštovním razítkem v den vydání známek, nahoře a od Zbyška, s chlumeckým poštovním razítkem, dole.




Kreslený vrtulník Aero HC 2 - Heli Baby s pražským razítkem v den vydání známky od Martina Hlavatého.



Svatí Cyril a Metoděj na pohlednici vydané skauty k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Pohlednice byla vydána v roce 2012, kresbu obou bratří zhotovil výtvarník a skaut Ladislav Rusek - Šaman.


Na závěr pár ukázek turistů, jejichž řadu mi pomáhá rozšiřovat Zbyša. První turista vznikl především kvůli vydařenému kašetovému razítku, které na Velehradě používala místní pošta ve dnech cyrilometodějských slavností.



I další turista má svůj příběh. Ten ale kvůli nedostatku času zůstane pouze v mysli autora maxikarty. Jenom tedy na okraj. Tato karta dokumentuje nemalé Zbyškovo úsilí a touhu získat razítko nejvýše postavené poštovny ČR. K tomu byla dne 11.11.2013 zapotřebí jen taková maličkost, a to vyšlápnout si na Sněžku, nejvyšší horu Česka (1602 mnm). Někdo by teď odvětil, tak proč nejel lanovkou? Tak předně, lanovka je od září 2012 mimo provoz kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Nyní již probíhají zkušební jízdy a i přes fakt, že jsem nedávno slyšel, že se první návštěvníci svezou již koncem prosince, je oficiální termín dokončení rekonstrukce plánován na březen 2014. Za další, jsme turisté, kteří sice využívají dopravních prostředků k překonání delších vzdáleností, ale vyjet lanovkou pro razítko by přeci nemělo ten správný efekt. Pamatuji si, jak jsme se ženou a psem před lety podnikli výlet na Sněžku ze Špindlerova Mlýna a protože nebyl nikdo, kdo by nás zpět dopravil, šlapali jsme pěkně okruhem přes Obří důl - Modrý důl - Výrovku - Sv. Petra zpět do Špindlu k autu. Bratru 30 kilometrů pro razítko na pohled, ale výlet to byl moc pěkný... Takže úsilí Zbyška si cením také s ohledem na fakt, že se teď na Sněžku nepodívám, protože ještě chvíli potrvá, než náš malý turista a můj syn bude moci urazit takovou vzdálenost.



Poslední maxikarta je z konce listopadu a je vzpomínkou na letošní Ostropu, která se konala v dubnu v Jihlavě. U této příležitosti tehdy vyrazil Zbyšek vytvořit několik turistických maxikaret a náhodou přitom objevil pěkné poštovní razítko se znakem města. Další pohlednice i známky tenkrát s sebou neměl, tak se sem po více jak půl roce vypravil zpět, aby razítko zdokumentoval. Tím rozšířil naší řadu a třeba i pomohl některým sběratelům, kteří o razítku dosud nevěděli.


Tak pánové, díky vám všem za pěkné maxikarty i za spolupráci. 
Pavel 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...