středa 4. prosince 2013

Poslední letošní maxikarty?

Pro některé z nás nikoliv. Letošní poslední? známková emise patří Umění, jež představuje tvorbu tří významných umělců - malíře a grafika Maxe Švabinského, českého básníka a grafika Bohuslava Reynka a významného italského umělce G. B. Piranesiho. O maxikarty k emisi Umění se tentokrát postarala Sekce sběratelů CM, která vydala pohlednice k Švabinského obrazu Kulatý portrét (1897), zobrazujícímu jeho první manželku Elu Vejrychovou a k Piranesiho obrazu Pohled na římské kostely z roku 1762.

carte maximum
Max Švabinský: Kulatý portrét Ela (1897)
vydala Sekce sběratelů cartes maximum

carte maximum
G.B. Piranesi: Pohled na římské kostely (1762)
vydala Sekce sběratelů cartes maximum

Třetí maxikartu k autoportrétu Zátiší s autorem (1955) od Bohuslava Reynka vytvořili někteří sběratelé v den emise známky na Hlavní poště v Praze. Jak jsem nedávno informoval, pohlednice je k zakoupení v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, kde je obraz vystaven.

carte maximum
Bohuslav Reynek: Zátiší s autorem (1955)

Zde se v pátek 29. listopadu konalo slavnostní představení nové poštovní známky a mimořádná výstava dalších Reynkových děl. Inaugurace se zúčastnili i někteří maximafilatelisté, takže budou i maxikarty s tamním poštovním razítkem.

carte maximum
Bohuslav Reynek: Zátiší s autorem (1955)

Závěrem ještě zpět ke Kulatému portrétu. Pozorným sběratelům jistě neunikl fakt, že také existuje pohlednice vydaná v sedmdesátých letech ve vydavatelství Pressfoto.

carte maximum
Max Švabinský: Kulatý portrét Ela (1897)
na pohlednici vydané v 70. letech ve vydavatelství Pressfoto
PK

1 komentář:

  1. Existují též varianty s razítkem domicilu pošty Havlíčkův Brod, neboť v jejich galerii se obraz nachází a byl zde zorganizován slavnostní křest známky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...