středa 9. října 2013

Výstava Vladimíra Suchánka v Jilemnici

Každoročně se těším, až zase s rodinou vyrazím na tradiční podzimní "filatelistický pátek" v Jilemnici. A ani tentokrát jsem své účasti nelitoval, protože se akce pořadatelům opět velmi povedla. Letošní pátek 4. října se nesl především v duchu vernisáže výstavy malíře a grafika Vladimíra Suchánka, který v únoru oslavil 80. narozeniny.


Nechyběla také účast řady dalších osobností z řad výtvarníků a jeden významný host, naše vynikající gymnastka Věra Čáslavská. Již od ranních hodin se na zřízené poštovní přepážce v prostorách Krkonošského muzea čile razítkovalo dvěma příležitostnými razítky. Opět ve výborné kvalitě zhotovovala pracovnice tamní pošty otisky razítek na přinesené zásilky. K dispozici na poštovní přepážce byly i příležitostné R nálepky. Současně byla k pořádané akci připravena spousta filatelistického materiálu. Dopoledne se neslo tradičně ve znamení autogramiád. Pozdní odpoledne bylo věnované vernisáži výstavy grafik a známkové tvorby výtvarníka Vladimíra Suchánka, instalované v prostorách zámku.





Ve třech místnostech se návštěvníci mohli a mohou (výstava potrvá až do 10. listopadu) kochat množstvím krásných litografií věnovaných různým tématům. Mne velmi zaujal cyklus pocty výtvarníkům, ale také řada krásných ex libris. Několik výstavních vitrín bylo věnováno také známkové tvorbě Vladimíra Suchánka. K jeho nejznámější emisi patří řada 12 známek Znamení zvěrokruhu.


Z dalších emisí jmenujme například výtvarný návrh známky jednoho z nejlepších českých fotografů Josefa Sudka v jeho typickém postoji s fotoaparátem.

ze sbírky Martina Hlavatého

Další známkou ztvárněnou Vl. Suchánkem je vodní roubený patrový mlýn ve Střehomi nedaleko Sobotky, vystavěný pravděpodobně v roce 1516.


ze sbírky Martina Hlavatého

Vladimír Suchánek vytvořil celkem 23 výtvarných návrhů poštovních známek různých námětů (svátky, osobnosti, památky a další). Jeho zatím poslední realizací je příležitostná dopisnice k jilemnické výstavě, kterou vytvořil ke stému výročí dokončení Metelkova mechanického betlému, vystaveného v muzeu.



A ještě jednu událost bych chtěl v závěru příspěvku zmínit. V roce 2012 získala Jilemnice prestižní titul Historické město roku 2012.

turista v Historickém městě roku 2012

Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky na základě dotačního programu ministerstva kultury.
PK
doporučuji zhlédnout: Jilemnice - historické město roku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...