neděle 18. srpna 2013

Naši se vracejí

V úterý 13. srpna proběhlo úspěšné završení projektu společnosti Eduard Model Accesories s názvem Naši se vracejí.


Tento den se konal vzpomínkový let 7 letounů z Mostu na základnu Vzdušných sil AČR v Praze-Kbely. Hlavní letoun, historický dvojplošník An-2, v doprovodu šestice letounů Trenér přivezl kromě části zásilek se stavebnicí Naši se vracejí také poštovní známky a pamětní obálky, které v ranních hodinách orazítkovala příležitostným razítkem pracovnice pošty Most. Již hodinu před plánovaným časem přistání letadel se na akci scházeli modelářští nadšenci, filatelisté a veřejnost a netrpělivě vzhlíželi k nebi.


Po přistání letounů a přivítání jejich osádek, proběhl výdej části zásilek šťastným majitelům.



Zbylé zásilky byly přepraveny ke svým majitelům poštou. Následovala autogramiáda autorů historické publikace Zdenka Hurka a Petera Smika, Jana Zdiarského, který je autorem výtvarného návrhu poštovní známky a autorky kresby dvojice Spitfirů a jednoho ze dvou plakátů A2 Kateřiny Borecké.



Celou akci doprovázel prodej řady suvenýrů nesoucí název projektu Naši se vracejí. Projekt Naši se vracejí je poctou československým pilotům sloužícím v RAF během 2. světové války, kteří se v tento den před 68 lety vrátili do osvobozené vlasti s letouny Spitfire Mk.IX.


Projekt vznikl ve spolupráci se Sdružením československých zahraničních letců 1939-45 (veteránská organizace příslušníků čs. zahraničního odboje).


Historickou událost připomnělo vydání limitované edice stavebnice plastikového modelu letadla Spitfire Mk.IX s názvem Naši se vracejí v měřítku 1:48 s bonusy v limitované edici, včetně historické publikace, vydání Vlastní poštovní známky s motivem československého stíhacího pilota, příležitostného poštovního razítka a pamětních obálek. O tvorbu upomínkových maxikaret se 100! Vlastní známkou se postaral Martin Hlavatý, se kterým jsme se na akci setkali.

více informací k unikátnímu projektu Naši se vracejí na: INFO EDUARD EXTRA!
mrkněte také na Facebook Eduard Model Assesories
PK
zdroj: pilotniinfo.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...