pondělí 3. června 2013

Krtek a raketa

Letošní emise Dětem je věnována světoznámé pohádkové postavičce Krtečka od výtvarníka Zdeňka Milera. První díl z roku 1957 nesl název Jak Krtek ke kalhotkám přišel. V něm se objevily i další postavičky jako žába, čáp a ježek. Další díly přibývaly velmi pozvolna. Krtek a autíčko v roce 1963, Krtek a raketa v roce 1966, atd. Právě záběr z dílu Krtek a raketa, kdy Krtek na hřišti objeví raketu a vydá se s ní na dobrodružnou výpravu, která končí havárií na mořském pobřeží, posloužil jako předloha pro poštovní známku.


carte maximum
známka Pofis 766 - Krtek a raketa
příležitostné poštovní razítko Krteček v raketě,
Praha 1, 29.5.2013

V současné době existuje přibližně padesát dílů o malém Krtečkovi. Jednotlivé díly mají délku od cca 5 min až po 28 minut (Krtek ve městě; ve snu a další 4 díly). Zajímavostí je, že seriál o Krtečkovi není mluvený (s výjimkou 1. dílu – Jak krtek ke kalhotkám přišel). Krteček a jeho malí kamarádi vydávají pouze zvuky citoslovce, což jsou vlastně hlasové záznamy jeho dvou malých dcer. 
V roce 2011 se stala plyšová figurka Krtečka symbolem vesmírné mise raketoplánu Endeavour.

carte maximum
známka Pofis 766 - Krtek a raketa
příležitostné poštovní razítko Krteček v raketě,
Praha 1, 29.5.2013
vytvořil Josef Fronc

Start mise STS-134 se uskutečnil 16. května 2011. Do vesmíru vzal Krtečka americký astronaut Andrew Feustel, jehož manželka má české předky. Dne 1. června v ranních hodinách pak raketoplán přistál společně s Krtkem zpátky na Zemi.
PK
zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...